Delegacija EU

Luigi Soreca službeno imenovan nasljednikom Johanna Sattlera

Vijesti / BiH-EU | 26. 07. 2024. u 14:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Luigi Soreca

Vijeće Europske unije imenovalo je Luigija Sorecu za specijalnog predstavnika Europske unije za Bosnu i Hercegovinu. On će naslijediti Johanna Sattlera, čiji mandat od pet godina prestaje 31. kolovoza.

Soreca će preuzeti dužnosti 1. rujna 2024. u početnom razdoblju od dvije godine.

Od proljeća 2022. godine, Soreca je bio specijalni izaslanik EU za vanjsku dimenziju migracija, koji radi u Europskoj službi za vanjske poslove u Bruxellesu. Prethodno je bio šef Delegacije EU u Albaniji od 2018. do 2022. godine.

''Mandat Sorecae bit će da osigura kontinuirani napredak u procesu stabilizacije i pridruživanja, u cilju stabilne, održive, mirne i multietničke i jedinstvene BiH, koja će mirno surađivati sa svojim susjedima na putu ka članstvu u EU", navedeno je u priopćenju Vijeća Europe.

Također podržava implementaciju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Soreca je objavio kako se raduje preuzeti ovu dužnost u ključnim trenutcima za europski put BiH.

Tko je Soreca?

Veleposlanik Luigi Soreca je imenovan od strane Visokog predstavnika-potpredsjednika Europske komisije Josepa Borrella u proljeće 2022. godine kao Specijalni izaslanik EU za vanjsku dimenziju migracija, radeći u Europskoj službi za vanjske poslove u Bruxellesu.

Između 2018. i 2022. godine, Luigi Soreca je bio EU veleposlanik, šef Delegacije EU u Albaniji. Tijekom njegovog mandata u Tirani, Vijeće EU je 24. ožujka 2020. donijelo povijesnu odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom, a 19. srpnja 2022. održana je prva Međuvladina konferencija, otvarajući novo poglavlje u odnosima EU i Albanije. Također je koordinirao EU odgovor na terenu na tragični zemljotres koji je pogodio Albaniju u studenom 2019. godine.

Između 2014. i 2018. godine, Soreca je bio direktor za sigurnost u Europskoj komisiji, odgovoran za borbu protiv terorizma i radikalizacije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima i krijumčarenja migranata, trgovine drogom, korupcije i cyber kriminala. Tijekom svog mandata, imao je privilegiju koordinirati pripremu, usvajanje i implementaciju Europske agende za sigurnost 2015. godine i odgovora EU na terorističke napade 2015-2017. godine u smislu novih zakonodavnih i političkih inicijativa.

Tijekom migrantske krize u ljeto 2016. godine, imenovan je kao Specijalni izaslanik Komisije za Italiju za pokretanje procesa relokacije izbjeglica i migranata te za koordinaciju rada relevantnih službi Komisije i EU agencija.

Od 2007. do 2013. godine bio je odgovoran za međunarodnu dimenziju migracija u DG HOME Europske komisije. S ove pozicije imao je privilegiju koordinirati pokretanje i implementaciju dijaloga o liberalizaciji viza sa zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva. Također je upravljao implementacijom Globalnog pristupa migracijama i mobilnosti, uključujući pripremu, pregovore i implementaciju partnerstava za migracije i mobilnost, uključujući uspješne zaključke partnerstava s Marokom i Tunisom.

Luigi Soreca se pridružio Europskoj komisiji 1998. godine. Oženjen je i po struci je pravnik, s diplomom prava na L.U.I.S.S. Sveučilištu u Rimu, Italija.

Kopirati
Drag cursor here to close