Žrtve

Majke Srebrenice pozivaju EU da napusti BiH, Delegacija EU se pravda

Iz Delegacije navode kako je tijekom rata od 1992. do 1995. godine širom Bosne i Hercegovine ubijen veliki broj nevinih civilnih žrtava.
Vijesti / Politika | 17. 07. 2024. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured Delegacije unije u Bosni i Hercegovini, zajedno sa diplomatima zemalja članica EU, jučer je odala počast nevinim civilnim žrtvama ubijenim na području Birača u okolini Bratunca u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

''Počast smo odali isključivo nevinim civilnim žrtvama. Nedvosmisleno osuđujemo počinitelje svih zločina. Međunarodni i domaći sudovi su iscrpno razmatrali dešavanja tijekom rata od 1992. do 1995. godine, te nesporno utvrdili prirodu počinjenih zločina u sudskim presudama, uključujući genocid u Srebrenici'', navodi se u reagiranju Delegacije nakon nekoliko osuda ovoga poteza.

Sjećati se svih žrtava

Iz Delegacije navode kako je tijekom rata od 1992. do 1995. godine širom Bosne i Hercegovine ubijen veliki broj nevinih civilnih žrtava.

''Važno je sjećati se svih tih žrtava. Svaka od tih žrtava ima svoje najmilije koji čuvaju sjećanje na njih i oplakuju ih. Vijenac je položen njima u spomen. Groblje u Bratuncu na kojem je položen vijenac je mjesno gradsko groblje, gdje su ukopane i nevine civilne žrtve iz rata od 1992. do 1995. godine. Neistinite su tvrdnje da se radi o vojničkom groblju ili da su tu ukopani isključivo poginuli vojnici. Jedina namjera sa polaganjem vijenca u Bratuncu nam je bila da iskažemo empatiju, poštovanje i razumijevanje za stradanja svih nevinih civilnih žrtava'', navedeno je.

Reagirala je i zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić navodeći kako je to ''užasno pogrešan potez delegacije pet zemalja Europske unije''.

Navela je kako nitko, uključujući majke žrtava genocida u Srebrenici, ne poriče da je nevino stradalih bilo na svim stranama.

''Međutim, nedopustiva je relativizacija genocida u Srebrenici. Ovaj zločin nad zločinima je sudski utvrđena činjenica'', rekla je Jurišić.

Pismo Majki

Majke Srebrenice u pismu su pak poručile Delegaciji EU ili da se ispričaju ili da napuste BiH.

"Gospodo Europljani, nije isto. Nije isto doći odati počast žrtvama genocida, a zatim odati počast onima koji su počinili genocid. Nije i ne može biti. Vaš odnos prema žrtvama genocida je krajnje licemjeran i uvredljiv", poručili su Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida.

Naveli su kako ne poštuju žrtve genocida i da ovaj potez pokazuje ''nedostatak empatije i razumijevanja za bol preživjelih''.

"Tražimo od predstavnika Europske Unije koji su posjetili groblje u Bratuncu izvinjenje prema žrtvama genocida ili neka napuste BiH. Vaše ponašanje samo produbljuje rane i dodatno otežava proces pomirenja", navodi se u pismu.

Podsjetimo, otpravnik poslova Europske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide i diplomati iz država članica EU u BiH našli su se na meti žestokih kritika, nakon što su otputovali u Bratunac, gdje su se u utorak, 16. srpnja, sastali s gradonačelnikom Lazarom Prodanovićem, a kasnije obišli groblje na kojem su sahranjeni vojnici RS-a i odali počast.

 

Kopirati
Drag cursor here to close