Dvije potjernice

Francuska policija i MUP-RS u potrazi za Nenadom

MUP RS je tražio da se preko nadležnih organa Francuske provjeri nalazi li se Nenad Radinković u nekoj od njihovih kazneno-popravnih ustanova i kada se može očekivati njegovo izručenje u BiH.
Vijesti / Crna Kronika | 31. 05. 2018. u 16:21 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) tvrde da su za Nenadom Radinkovićem, koji je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog pogibije 20-godišnjeg Banjalučanina Nikole Đurovića, a u Francuskoj zbog ilegalne trgovine oružjem, aktivne dvije potjernice i to središnja potjernica raspisana 27. studenog 2013. godine i međunarodna potjernica raspisana 10. studenog 2014.

Demantiraju izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da je Radinković prije mjesec dana uhićen u Bosanskom Petrovcu i da je tamošnja policija provjeravala u nacionalnoj bazi potjernicu za njim te da je "nije pronašla".

Mektić je za pojedine medije u RS-u tvrdio da se ispostavilo da je to zato što "MUPRS-a nije stavio Radinkovića u nacionalnu bazu potjernica".

Iz policije RS-a to negiraju.

''Uvid u navedene potjernice policijskim agencijama u BiH je dostupan posredstvom sustava za razmjenu podataka, odnosno aplikacije putem koje je moguće ostvariti uvid u podatke o potražnoj djelatnosti MUPRS-a, MUP-a Federacije BiH i Policije Brčko Distrikta. Ovaj sustav je uspostavljen na osnovu sporazuma o uspostavljanju sustava elektronske razmjene podataka iz evidencija policijskih tijela i tužiteljstva. Stoga MUP u potpunosti odbacuje navode ministra Mektića'', priopćeno je danas je iz entitetske policije.

Navode i da su 11. srpnja 2017. dostavili Sektoru za međunarodnu operativnu policijsku suradnju, Odsjek ''Interpola'' Sarajevo, informaciju da je Radinković u međuvremenu osuđen u Francuskoj zbog ilegalne trgovine oružjem.

MUP RS je tražio da se preko nadležnih organa Francuske provjeri nalazi li se Nenad Radinković u nekoj od njihovih kazneno-popravnih ustanova i kada se može očekivati njegovo izručenje u BiH. Sektor za međunarodnu operativnu policijsku suradnju, Odsjek Interpola Sarajevo, je dogovorio Radinkovićevu deportaciju iz Francuske 16. listopada prošle godine, međutim, tvrde iz MUPRS-a, do deportacije nije došlo.

''Interpol Pariz je otkazao deportaciju, ali tu informaciju nisu na vrijeme proslijedili. Ministarstvo se obratilo sa zahtjevom za dostavu informacije o statusu potraživanog lica, kao i da preko nadležnih organa Francuske izvrše provjere hoće li i kada Radinković biti ekstradirano ili deportirano u BiH, a odgovor do danas nije stigao'', naveli su iz MUPRS-a.

Roditelji stradalog Nikole Đurovića već nekoliko godina tvrde da Radinković nije bio u automobilu koji je izazvao sudar u kojem je poginuo njihov sin, već neko od dužnosnika MUPRS-a, što je negirano.

Kopirati
Drag cursor here to close