Sudjelovanje u ubojstvima civila

Izdana naredba za raspisivanje potjernice za Unčaninom i Despotom

Unčanin i Despot se nisu pojavili na izricanju prvostupanjske presude, kojom su osuđeni s Marinkom Miljevićem na ukupno 54 godine zatvora za zločin kod Ključa.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 07. 2024. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom, koji su nepravomoćno osuđeni na po 18 godina zatvora za sudjelovanje u ubojstvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. lipnja 1992. godine.

Unčanin i Despot se nisu pojavili na izricanju prvostupanjske presude, kojom su osuđeni s Marinkom Miljevićem na ukupno 54 godine zatvora za zločin kod Ključa, te je tijekom objave Sudsko vijeće navelo da je obojici određen pritvor.

"Lica Dragan Despot i Boško Unčanin nisu pronađena na adresi stanovanja, te je Sud BiH izdao naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice", odgovorili su iz Suda BiH.

Miljević, koji se nalazi na izdržavanju kazne za drugo djelo, prisustvovao je izricanju presude.

Njih trojica u osuđeni za zločin protiv čovječnosti, odnosno da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, učestvovali u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na području Ključa.

Kako se navodi u presudi, na koju je dozvoljena žalba, muškarci iz Vojića, Hasića, Nezića, Hadžića i drugih zaselaka Velagića pozvani su da 1. lipnja dođu na punkt, gdje su zadržani, i potom zatvoreni u staru školu.

U večernjim satima su pozvani da izađu i poredani su uz zid, dok su osuđeni s drugim vojnicima stali u polukrug i otvorili vatru, pritom usmrtivši najmanje 74 civila. Tijela su prevezena u masovnu grobnicu "Lanište dva", koja je ekshumirana 1996. godine.

Skupa s njima trojicom za isti zločin su optuženi Ilija Krčmar, Svetislav Račić, Željko Bajić, Nikola Ćuk (rođen 1967. godine) i Nikola Ćuk (rođen 1966. godine), ali je njihov predmet preuzelo srbijansko pravosuđe, piše BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close