bujica

Jaka kiša pokrenula klizišta u općini Goražde

Vijesti / Crna Kronika | 07. 03. 2016. u 10:42 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području općine Goražde jučer je jaka kiša uzrokovala u popodnevnim satima pojavu bujičnih voda koje su izazvale probleme u većini mjesnih zajednica - navodi se u redovnom izvještaju Federalne uprave civilne zaštite.

U mjesnoj zajednici Goražde II na regionalnom putu R 448 Goražde - Prača - Sarajevo, u ulici Sarajevska, zbog bujičnih voda je došlo do pojave klizišta dimenzija 70 x 50 metara koje prijeti presijecanju ovog puta, kao i puta koji vodi industrijskoj zoni "Pobjeda", odnosno naselju Glamoč i Podhranjen.

Došlo je do nanosa blata koji su se širili niz ulicu Višegradska i Kulina Bana, odnosno u centar grada u dužini od oko 300 metara. Brzom intervencijom firmi "Okac" d.o.o. Goražde, "Goraždeputevi" Goražde, JKP "6. Mart" Goražde i Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde, izvršeno je uklanjanje nanosa blata, pročišćavanje rigola od nanosa i spiranje ulica.

Zbog intenzivnog padanja kiše i u večernjim satima, ovo klizište i dalje prijeti presjecanju putnih komunikacija, kao i nekoliko stambenih objekata koji se nalaze u blizini klizišta te vodovoda koji prolazi kroz ovo klizište.

U mjesnoj zajednici Berič, lokalitet Pijesak došlo je do pojave klizišta dimenzija 50 x 50 metara koje prijeti presjecanju rijeke Odcke i stvaranju vještačkog jezera koje bi izazvalo velike štete na samoj lokaciji odnosno na imanju i pomoćnim objektima vlasnika Vehida Kitana, kao i mnogo veće štete nizvodno kroz naselja Bogušići i Mravinjac.

Na tom lokalitetu nisu djelovale građevinske mašine zbog nabujale rijeke i slabog pristupa samom lokalitetu, a intervenirat će se tijekom dana. U mjesnoj zajednici Mravinjac, rijeka Odcka prijeti potkopavanjem potpornih zidova kod nekoliko stambenih, pomoćnih i vikend objekata.

U općini Foča u FBiH danas su obilne kišne padavine izazvale u naselju Mrđelići pojavu odronjavanja zemlje u blizini jednog stambenog objekta i u toku dana će se odlaskom na lice mjesta sagledati stanje i procijeniti naredne aktivnosti. Radi se o lokaciji na kojoj se i ranije dešavale ovakve pojave, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava Općina nije poduzimala sanacione mjere.

Što se tiče vodostaja Drine, on je izmjeren jutros u 7 iznosio 184,06 cm i ne predstavlja opasnost izlijevanja iz korita. U mjesnoj zajednici Zupčići, lokalitet Krsnica na regionalnom putu R 448 Goražde-Čajniče zbog jakih bujičnih voda došlo je do začepljenja glavnog odvodnog kanala gdje je došlo do nanosa i plavljenja navedenog puta, kao i poljoprivrednog zemljišta.

S građevinskim strojem djelovala je firma "Okac" d.o.o. Goražde i Profesionalna vatrogasna jedinica, izvršivši pročišćavanje kanala i rigola. U mjesnim zajednicama Orahovice, Faočići, Ilovača i Osanica, rijeka Osanica je na nekoliko lokaliteta plavila poljoprivredno zemljište.

U mjesnim zajednicama Goražde I,II,III,IV uglavnom je dolazilo do plavljenja kolovoza i začepljenja odvodnih kanala, kao i pojave plavljenja podrumskih prostorija. Na pozive građana intervenirali su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Goražde i vršili crpljenje vode i to u slijedećim ulicama: ulica Ušanovića, 43. Drinske Udarne Brigade, Višegradska, Kulina Bana, Žepska, naselje Obarak i Zupčići.

Kopirati
Drag cursor here to close