Sigurnost u Mostaru

Marić o preuranjenim izjavama: Upliću se strukture koje nisu nimalo bezazlene

Ministar unutarnjih poslova HNŽ-a najavio je kako planira u obraćanju javnosti na press-konferenciji demaskirati u potpunosti izjave koje su plasirane u medije a koje, kako je naglasio, stvaraju dojam nesigurnosti kod građana.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 05. 2024. u 14:44 B.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sve se vrlo rano pripisuje, uvjetno rečeno, drugoj strani. Ja se ne stavljam ni na čiju stranu, ali rano se ide s tim'', rekao je ministar unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, Marijo Marić, o događanjima vezanim za oštećenje travnja nogometnog stadiona u Vrapćićima.

Marić je, uoči sjednice županijske Skupštine, za Bljesak.info rekao kako je oštećenje travnjaka prijavljeno policiji i evidentirano je.

''Osoba koja je prva prijavila rekla je da je travnjak oštećen na njemu nepoznat način. Nakon toga dobivamo informaciju da se radi o nekom dronu većih razmjera koji prvotno nije prijavljen'', rekao je i dodao kako su s travnjaka izuzeti uzorci te da će vještačenje pokazati o čemu se konkretno radi.

Izuzet materijal s travnjaka

Naveo ja kako je Odjel kriminalističke tehnike izuzeo materijal s terena koji će biti poslani na vještačenje ali i da, po onome što je na licu mjesta zabilježila policija oštećenje nije bilo u nekom širem razmjeru.

''Treba sačekati nalaz vještačenja'', ponovio je Marić dodavši kako se u posljednje vrijeme stvara negativna atmosfera u javnosti neodgovornim i preuranjenim izjavama.

Svi uhićeni iz napada u Stocu

''Treba promatrati stvari kroz više prizmi. Jedna od kovanica je termin uplitanja nekakvih struktura i sfera koje nisu nimalo bezazlene pogotovo u vremenu u kojem se nalazimo, da predstoje izbori. Ovakvim izvještavanjem kreira se kod javnosti klima koja će danas, sutra utjecati i na politička odlučivanja. Treba reći da smo, ne stavljajući se ni na čiju stranu, imali nekoliko slučajeva koji su nazvani navijačkim sukobljavanjima gdje se prilično precizno imenuju samo određeni napadi dok se drugi izostavljaju i izlaze iz etera'', naveo je za Bljesak.info Marić.

Upozorio je na slučaj kada se nakon napada u Stocu vrlo brzo pojavila vijest da su identificirane tri osobe za što se vrlo brzo pokazalo da dio njih nije ni bio na području BiH radi čega se pripremaju tužbe za klevetu.

''Sve osobe vezane za ovaj napad su lišene slobode i sve su priznale izvršenje ovog kaznenog djela'', rekao je Marić i dodao kako ih sada čeka suđenje.

Oružje u Stocu

Najavio je kako planira u obraćanju javnosti na press-konferenciji demaskirati u potpunosti izjave koje su plasirane u medije a koje, kako je naglasio, stvaraju dojam nesigurnosti kod građana.

Marića je na sjednici Skupštine zastupnik Salmin Kaplan pitao o istrazi u Stocu, koji je rekao da je poražavajući način na koji se do sada policija suočavala s ovim problemima.

''Svi imaju navijačke skupine na svijetu. Samo je pitanje kako se naša policija odnosi prema njima. Ne mogu se oteti dojmu da ih netko namjerno štiti i čuva. Sad kad je bilo u Stocu otac od momka je došao s oružjem, ja sam ga sprječavao'', rekao je Kaplan uputivši ministarstvu unutarnjih poslova i županijskom tužiteljstvu pitanje u kojoj je fazi istraga.

Odgovarajući zastupniku Kaplanu rekao je da se nada da je prijavio osobu koja se pojavila s oružjem.

''Ovdje je istragu preuzelo tužiteljstvo. Sedam izvršitelja je lišeno slobode i svi su priznali izvršenje ovog djela. Bilo je nesmotrenih izjava. Treba hladne glave staviti činjenice na stol. Suđenja bi trebala biti ubrzana'', rekao je Marić.

Deficit

Kaže kako se sa sličnim izjavama dogodilo u slučaju sa sukobom pred srednjom školom kada je prozvana nesposobnost MUP-a.

''Za nekoliko sati se došlo do identiteta počinitelja. Moram kazati da ovdje nije bilo suradnje od samih prijavitelja kaznenih djela. Slično se događa s navijačkim skupinama. Niti jedna nije bila prijava od oštećenih osoba jer skače rejting osobe kod navijačkih skupina koje ne prijave ova djela'', rekao je Marić.

''Kriminalitet se ne može iskorijeniti. Ideja je da se drži pod kontrolom. MUP je u kadrovskom deficitu i to se izravno očituje na kvalitetu rada. Iduće godine ostajemo bez 350 do 400 policijskih službenika'', najavio je da će na press—konferenciji iznijeti podatke kojima će vratiti povjerenje u policajca.

''Metode rada policije su takve da nije uputno izlaziti u javnost tijekom istrage. Istrage su od svih događaja od 6. ožujka kada se dogodio izgled ispred Prometne škole pa sve do sada su okončane'', rekao je Marić.

Zastupnik Omer Hujdur rekao je kako je 8. travnja podnio inicijativu tražeći hitnu sjednicu o sigurnosti na području županije te rekao da sa stanovišta građana koji financiraju sustav kojima nije osigurana sigurnost.

''Nedopustivo je u 21. stoljeću da imamo drumska razbojništva, upadanje u stanove s oružjem...'', rekao je Hujdur.

Nije ministar kriv

Arman Zalihić rekao je kako su navijači bolje organizirani od MUP-a te da se sve može pretočiti na politički teren pa da neki imaju svoje huligane a drugi svoje.

''Nije samo ministar kriv, koji je jedini tu (na sjednici, op.a.). Uprava policije treba odgovoriti na pitanje možemo li šetati ulicom bez straha da će nam se nešto desiti'', rekao je Zalihić i predložio da se organizira tematska sjednica koja će govoriti o sigurnosti tvrdeći da se pojedini djelatnici MUP-a ''sastaju s huliganima''.

''Ja ne mislim da sam ja netko iznad nekog'', rekao je Marić govoreći o osjećaju sigurnosti navodeći kako sa svojih četvero djece izlazi vani i da je u istoj situaciji kao građani.

Upozorio je kako je politika ta koja diže tenzije te da je žalosno ''što među nama nitko nikom ne vjeruje''.

''Mi smo ti koji unosimo nemir u javnost. Je li javnost uplašena zbog izvještavanja ili nerada MUP-a'', upitao je Marić.

Hibridni rat

''Izbacivanjem dezinformacija mogu se izazvati nesagledive posljedice koje graniče s hibridnim ratom'', rekao je Marić.

Pojedini zastupnici upozorili su na kapacitiranost MUP-a budući da veliki broj policajaca odlazi u mirovinu ove i sljedeće godine te da je problem u zapošljavanju novih kadrova.

Marić je rekao da je policajac otišao u mirovinu 30. travnja a morao je raditi zbog nedostatka kadrova.

''Na akademiji je 130 kadeta koji bi trebali u lipnju biti na ulici ali na akademiji se dogodio problem da nisu mogli  rasipati natječaj za uniforme. To nije mali broj. Vlada je donijela odluku za još 145. U 20 godina u MUP je primljeno svega 130 ljudi. Činjenica je da nije bilo komesara da su procesi bili blokirani. Sljedeće 2, 3 godine će za MUP biti najizazovnije u zadnjih 30 godina. Uvjeravam vas da policija radi svoj dio posla'', rekao je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close