Goranačka krivina

Mostar - Traže se posmrtni ostaci pripadnika Armije RBiH

Počela iskapanja iznad goranačke krivine, traže se tijela ubijenih pripadnika Armije BiH
Vijesti / Crna Kronika | 22. 05. 2024. u 13:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu su započela iskapanja iznad goranačke krivine, na prometnici Mostar - Goranci, na mjestu gdje se vjeruje da bi mogli biti posmrtni ostaci pripadnika zapovjedništva Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Dana 9. svibnja 1993. godine snage Hrvatskog vijeća obrane zauzele su zgradu „Vranica“ u kojoj je bilo smješteno zapovjedništvo Četvrtog korpusa Armije RBiH, te je tom prigodom zarobljeno 13 pripadnika Armije BiH, koji se od tada vode kao nestali.

U svibnju 2007. godine u masovnoj grobnici ''Rimski bunar'', kod sela Goranci, sjeverozapadno od Mostara, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci, podsjetila je Azra Penava, predstavnica Odbora roditelja pripadnika ABiH ''Vranica'' Mostar.

''Danas smo ovdje zbog mnogih informacija od ljudi koji su nakon 32 godine došli i kazali ono što je nama obiteljima komande IV korpusa bitno, danas se provjeravaju navodi i isitinitost izjava'', rekla je Azra Penava, predstavnica obitelji ubijenih pripadnika 4. korpusa Armije RBiH.

Navodi kako su nadležni organi 99 posto sigurni da se radi o ''primarnoj grobnici''.

Foto: Bljesak.info / Azra Pobrić

''Nadam se kad pođu kopati da vidimo imamo li ikakav dokaz i on bi služio u procesu za dalje, jer mnogi koje smo ukopali nisu komplentni, a mnoge nismo ni našli. Radi se 30 godina'', rekla je Pobrić.

Kaže da se nada ''da zemlja progovori za svaku majku i obitelj koja traži kosti svojih najmilijih''.

Foto: Bljesak.info / Bager vrši iskopavanja

''2007. godine, nakon 14 godina, imali smo grobnicu u kojoj je nađeno nešto kostiju i gdje je potvrđeno da se radi o kostima pripadnika Četvrtog korpusa Armije BiH koji su 1993. godine zarobljeni, koji su bili ratni vojni zarobljenici i nisu smjeli biti ubijeni. Poslije su se neke sitne koščice pronalazile u kesicama, koje smo naknadno ukopavali, sve smo to preživjeli'', rekla je.

Kaže kako su preživjeli i sudove koji traju 20 godina i još će trajati, dodajući da tražime istinu i onoga tko je ubio i sakrio kosti.

''Za ovo nitko nije osuđen, bar ne na domaćim sudovima. Jedini koji su osuđeni pred međunarodnim sudom su Valentin Ćorić i Berislav Pušić'', kazala je Penava.

Foto: Bljesak.info / Ekshumacija

Obitelji nestalih nadaju se da bi kod goranačke krivine mogli pronaći nove informacije i dokaze koji bi pomogli rasvijetliti sudbinu nestalih iz zgrade ''Vranice''.

''Tijelo mog  brata nije pronađeno, i nadam se kako će konačno nešto otkriti. Po nekim informacijama, nadamo se da jest. Ne znamo točno, sve ove godine čekamo informaciju, prošlo je trideset godina'', rekao je Semir Pobrić, brat od ubijenog Šefika Pobrića čiji ostaci još nisu pronađeni.

Foto: Bljesak.info / Šefik Pobrić

Na navedenoj lokaciji u tijeku su iskapanja bagerom, a iz Instituta za nestale osobe kazali su da će javnost biti obavještena o rezultatima iskapanja.

Kopirati
Drag cursor here to close