Vlada potvrdila

MUP HNŽ dobio zamjenika komesara - Imenovan Mirsad Subašić

Ramiz Hasić odlazi u mirovinu, a novi zamjenik je Mirsad Subašić.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 07. 2024. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razriješivši dosadanjeg zamjenika ravnatelja policije Ramiza Hasića zbog odlaska u mirovinu, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Mirsada Subašića na mjesto zamjenika ravnatelja policije HNŽ-na razdoblje od četiri godine.

Podsjetimo, Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije natječaj za zamjenika komesara policije raspisao je 15. studenog ove godine u Večernjem listu, a objavljen je i na stranicama Službe za zapošljavanje HNŽ. 

Još tada su se u medijima pojavljivali natpisi kako će Hasića zamijeniti Mirsad Subašić, dosadašnji načelnik PU Konjic, no Hasić je na poziciji navodno ostao duže od predviđenog.

Inače, godinu prije kada je raspisan natječaj za komesara, tri osobe bile su prijavljene za zamjenika komesara - Mirsad Subašić, načelnika Policijske uprave Konjic, Robert Perić, načelnik Terenskog ureda Jug Granične policije BiH, te šef operativac u MUP-u HNŽ Ramiz Hasić.

Opis posla

Pozicija i nadležnost zamjenika komesara policije uspostavljena je Zakonom o unutarnjim poslovima Hercegovačko-neretvanske županije. 

Zamjenik komesara policije pomaže komesaru policije u rukovođenju Upravom policije Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Mandat zamjenika komesara policije traje četiri godine uz mogućnost produženja za još jedan mandat.

MUP HNŽ jedini je u državi godinama djelovao bez komesara koji rukovodi Upravom policije, zbog čega je ova institucija bila u svojevrsnoj blokadi.

Najviše su ispaštali policajci, koji nisu imali mogućnost napredovanja, činovanja, niti odlaska u mirovinu.

HNŽ jedini sa zamjenikom

Ipak nakon višegodišnje blokade imenovan je komesar policije, ali i njegov zamjenik čija je pozicija uvedena kao dogovor SDA i HDZ-a kako bi postigli balans između Hrvata i Bošnjaka.

Izmjene Zakona kojeg je usvojila Skupština HNŽ-a, a odnosi se na uvođenje zamjenika ravnatelja, izazvala je burne reakcije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova navodeći kako to ne postoji niti u jednom županijskom MUP-u.

OHR se tada također oglasio poručivši vlastima HNŽ-a da osiguraju profesionalnu policiju bez etničkih podjela. Djelatnicima je policije, pak, ključno osiguranje boljih uvjeta rada kao i da za svoj posao budu nagrađeni. 

Kopirati
Drag cursor here to close