Rumunija

Načelnik zatvora iz Staljinističke ere osuđen na 20 godina zatvora

Vijesti / Crna Kronika | 24. 07. 2015. u 16:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjski sud u petak je osudio načelnika političkog zatvora iz staljinističke ere na 20 godina zatvora zbog ubojstava u zatvoru, u prvoj takvoj presudi od pada dikatora Nikolaja Čaušeskua u 1989.

Deseci političkih zatvorenika umrli su u zatvoru u predgrađima malog mjesta Ramnicu Sarat, 150 kilometara istočno od Bukurešta između 1956 i 1963. godine u vrijeme dok je njegov načelnik bio Alexandru Visinescu.

Tužitelji su predočili sudu dokaze o Visinescuovoj izravnoj umješanosti u 12 smrtnih slučajeva u zatvoru i optužili su ga da je podvrgavao zatvorenike premlaćivanjima i izglađivanju, i iskraćujući im medicinski pomoć i grijanje, prenosi Reuters.

Sudeći po Institutu za istragu komunističkih zločina (ICCMER), do dva milijuna ljudi bili su žrtve komunističke represije u Rumuniji između 1945 i 1989., među kojima su oni koji su ubijani, zatvarani, deportirani ili preseljeni.

Visinescu, koji navršava 90 godina u rujnu, ponavljao je da je samo slijedio naređenja staljinističkog čelništva zemlje i ondašnjeg diktatora Gheorghe Gheorghiu-Deja. Visinescu, koji može uložiti žalbu na presudu, nije prisustvovao suđenju u petak. On živi u centru Bukurešta, u neposrednoj blizini ureda IICCMER-a, i dobija specijalnu vojnu mirovinu.

Istrage su u tijeku nekolicine ostalih bivših načelnika zatvora, a IICCMER je priopćio da ima listu od 35 zatvorskih dužnosnika u dobi između 81 i 99 gopdina za koje navodi da su počinili zločine.

Povjesničari tvrde da je oko pola milijuna Rumunja, među kojima su političari, svećenici, liječnici, časnici, zemljoposjednici i trgovci, osuđeno i zatočeno između 1950-ih i 1960-ih godina i da je petina njih izgubila živote u zatvorima kao što je Ramnicu Sarat.

Brojni dužnosnici iz komunističke ere još imaju javne funkcije i nastavljaju da vrše politički i ekonomski utjecaj u Rumuniji.

Kopirati
Drag cursor here to close