Tužan dan za Srbiju

Otkriveni jezivi detalji o ubojstvu Danke Ilić: Lagali oca da je nisu vidjeli dok su je držali u gepeku

On je kazao kako su uhićena dvojica muškaraca, koji su osumnjičeni da su automobilom udarili djevojčicu i nakon toga bacili na deponiju.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 04. 2024. u 16:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Danas je tužan dan za Srbiju. Potraga za malom Dankom Ilić je završena na tragičan način", rekao je srpski ministar policije Bratislav Gašić.

On je kazao kako su uhićena dvojica muškaraca, koji su osumnjičeni da su automobilom udarili djevojčicu i nakon toga bacili na deponiju.

Obojica su priznala zločin, i detaljno opisala događaj

Kako je rekao, majka je sa djecom došla u 13:10, djeca su se igrala u dvorištu gdje ih je ona fotografirala. U 13:22, shvatila je da Danke nema. U 13:41 je pozvala muža.

"Mi smo od izlaska iz stana Ivane Ilić pratili forenzički njeno kretanje sve do Banjskog polja. Provjeravali smo kada je nastala fotografija, koliko je dijete bilo van vidokruga majke. Sustav "Pronađi me" je više puta objašnjen kao i zbog čega nije odmah stigla notifikacija", rekao je Gašić.

Kako je rekao, "u tom periodu, od 13:45. do 15:52. Danka je izašla iz dvorišta i kretala se cestom, što potvrđuju dva očevica".

"Majka je oko 13:50, tražeći dijete, vidjela bijeli automobil i mušku osobu koja stoji pored njega, za koje se kasnije, tijekom istrage, ispostavilo da je riječ o vozilu Fiat Panda, u kom su bili osumnjičeni S.J. i D.D. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Bansko Polje, gdje su trebali da provjere šaht u Ozrenskoj ulici, gdje su stigli u 13:20", naveo je.

Video: 4.4.2024. Konferencija za medije Bratislava Gašića

Kako kaže, "kretanje vozila je zabilježeno na kameri ulice Radomira Putnika i utvrđeno je da se sporedne ulice kretalo u 13:35, a kasnije je zabilježeno da se kod kapije kuće zaustavilo u 13:50, što se poklapa s vremenom nestanka male Danke".

Tijelo prebacili u stražnji dio automobila

"Vozilo u kome su bili S.J. i D.D. je ispred kapije bilo dvije i pol minute, i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Da bi potom, kada su krenuli, djevojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mjesta za zaustavljanje, automobilom je upravljao osumnjičeni D.D., dok je S.J., koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i tijelo djevojčice, koja je bila bez svijesti, prebacio zadnji dio vozila preko alata. Tijekom vožnje dogovorili su se da tijelo ne treba negdje baciti", rekao je Gašić.

Kako je dodao, po izlasku iz Banjskog polja u 14:00 sati zaputili su se starobajanskom cestom i prilikom dolaska na deponiju na kojoj su zadržali minutu i 49 sekundi uzeli su dijete i bacili ga na bedem na kojem je bila gomila otpada.

"D.D. je za to vrijeme bio pored automobila pazeći da neko ne naiđe. Nakon toga su se vratili u firmu i ostavili vozilo. U monstruoznosti i hladnokrvnosti ubojica djevojčice svjedoči činjenica da je S.J. po pozivu direktora istog dana otišao u Banjsko polje tražiti djevojčicu svjestan da ju je hladnokrvno usmrtio", rekao je Gašić.

Pretraga terena

"Tog dana na teritoriju Banskog polja je ušlo, u vremenskom intervalu koji je nama bio zanimljiv, sedamnaest vozila. Od tih sedamnaest vozila samo su dva izašla van teritorija Banskog polja. Do dolaska policije, postavljanja punktova i zaprječavanja svih tih putnih pravaca ka Banskom polju. Zašto je to bitno? Bitno je zato što gledajući njihovo kretanj, vrlo nam je bilo simptomatično da 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu obitelji Ilić, to je dvorište gdje je bila Ivana Ilić sa svojom djecom, tih 150 metara prešli su za pet i po minuta. Kao što imamo i kada su stali na deponiju, jasno zabilježeno da su se tu zadržali minut 41 sekundu. Policija nastavlja intenzivan rad na ovom slučaju i pretražuje se teren u cilju pronalaska tijela", objasnio je Gašić.

"Pripadnici Žandarmerije uz pomoć pripadnika policije, javnog reda, vatrogasaca, spasioca gorske službe zajedno sa više pasa i sve moguće resurse, dronova sa termovizijama, helikoptera i prvog dana pretražili su čitavih pet puta, znači u tom krugu od nekih deset kilometara. Svaku kuću u Banjskom polju naši operativci, UKP i kriminalistička policija su obišli, svaki podrum ušli, svaku šahtu otvorili, svaki zamrzivač pogledali", naveo je ministar policije.

Istraga u tri pravca

Gašić je rekao da je istraga u tom prvom trenutku krenula u tri pravca.

"Znači nismo mogli isključiti otmicu, trgovinu ljudima, naravno. Da je dijete netko tko je prolazio tim pravcem, kao što smo na kraju utvrdili, udario svojim kolima ili je stavio u kola i nadali smo se da je to možda i da će doći do toga da je dijete živo. Razgovarali smo više puta sa majkom, jer majka je ta koja je morala da nam da početni input. Je li nam bilo čudno u startu da posle tri godine se pojavi u kući gdje je nekad živjela, dvorište koje je poprilično neuredno sa puno stakla, sa puno gvožđa, sa puno nekih starih frižidera i zamrzivača, vešmašina i svega ostalog. Jeste, ali naravno početne informacije smo morali dobiti od majke da bismo mogli dalje nastaviti istragu i zahvaljujem se i njima na svom strpljenju i u ovoj muci što su nam mogli dati", naveo je on.

Urađeno je 15 poligrafskih ispitivanja

"Veliku zahvalnost dugujem Upravi kriminalističke policije, službi za suzbijanje kriminala, načelniku Đuranu, njegovom zamjeniku Draganu, Mihajloviću, naravno kolegice Bojana, načelniku Cmoliću, i ne zamjerite malo što smo svi mi bili u borbi i zajedno prolazili kroz sve. Skinuto je preko 40 pripadnika Uprave kriminalističke policije bez 10 dana na terenu. I oba načelnika zajedno sa njima. Ljudi iz naše tehnike, poligrafisti, 10 dana, maltene spavali su po 2 sata da bi mogli da ispunjavaju sve ono što se od njih traži, a da dođemo do validnih informacija koje su nam bile potrebne. Radi se o 46.000 logova, takozvanih telefonskih brojeva", kaže Gašić.

Kako dodaje, toliko je promjena bilo na baznim stanicama koje su pokrivale to područje, kao i da je sve to trebalo pregledati, uvezati, preklopiti jedno preko drugog, upravo da bi vidjeli je li je neko možda pratio u tim trenucima, je li ona imala neku komunikaciju s bilo kime. I pregledati, naravno, sve ove kamere, sve GPS-ove koji su bili na vozilima da bi mogli da dođemo. To je, kaže, 175.000 komunikacija, telefonskih razgovora, SMS poruka, drugih poruka itd.

"Htio bih naglasiti da su pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova poduzeli opsežne mjere u cilju pronalaska Danke i razjašnjavanja slučaja. Obavili su pretragu užeg i šireg lica mjesta, kao i lokacije oko nas i Banjsko polje. U potrazi je sudjelovalo više stotina pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, žandarmerije, policije i opće nadležnosti, upravo i kriminalističke policije, službe za suzbijanje kriminala, kriminalistička operativna analitika, upravo za tehniku, služba za borbu protiv terorizma, jedinice za financijske istrage, SBPOK, Interpola, službe za ratne zločine, helikopterske jedinice, policijska brigada, sektor za izvanredne situacije, uprava prometne policije, uprava granične policije, policijska uprava u Boru, Zaječaru i Nišu, kao i sigurnosne i informativne agencije. Gorska služba spašavanja, udruženje lovaca i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva, lokalna samouprava, ali i građani, dobrovoljci. Čuli ste da je osumnjičeni, bez imalo grižnje savjesti proveo neko vrijeme na toj teritoriji, zajedno sa svim ostalima koji su sudjelovali u pretrazi", rekao je Gašić.

Korištena sva raspoloživa sredstva

Kako je kazao, "tijekom potrage su korištena sva raspoloživa tehnička sredstva, helikopteri, dronovi sa termovizijama i bez nje, i službeni psi tragači. Između ostalog, policija je pregledala oko 200 kuća i isto toliko stanova, više od 400 vozila, prikupila je obavještenja od više desetina osoba, pregledala snimke sa 10 kamera u naselju, poligrafski ispitivala 15 osoba, na dan nestanka Danki je ustanovljeno da je na baznoj stanici u Boru bilo locirano oko 42 hiljade telefona, pri čemu je naknadnom analizom logova ustanovljeno 658 brojeva stanovnika naselja Banjsko polje".

"Također ste imali pitanje zašto smo ovaj tjedan još jednom obišli sve kuće i sve stanove i razgovarali sa stanovnicima Banjskog polja - upravo kako bismo mogli lakše i brže doći do njihovih brojeva telefona, da isključimo sve one koji su na magistralnom putu odlazili prema Borskom jezeru ili su Bor pokriveni svega sa tri bazne stanice i jako je teško uraditi naknadno ispitivanje svih tih telefonskih brojeva. Zahvaljujem se svim pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova koji su radili na ovom slučaju i uložili maksimalan trud i požrtvovan radili na ovom slučaju. Također želim da se zahvalim Austrijskoj policiji i Interpolu, kao i drugim policijama u Europi i u regiji koji su se odazvali pozivu", naveo je Gašić.

Jedan na drugog prebacuju krivicu

On je rekao i da su osumnjičeni još drugog dana dovedeni i poligrafski ispitivani.

"Vozač automobila je imao zakašnjelu reakciju na poligrafsko ispitivanje. Suvozač je odmah reagirao. Istog dana su oduzeta sva tri automobila, znači njihova dva privatna automobila i službeni automobil iz kojeg su naši forenzičari uzeli sve ono što im je bilo potrebno da bi mogli uraditi ispitivanje. Automobil je bio pun alata, rezervnih dijelova itd. Imamo saznanja da se jedan od njih vratio 28. travnja i prebacio tijelo na drugu lokaciju. Ne možemo im vjerovati jer jedan na drugog prebacuju krivicu", istaknuo je Gašić, a piše Blic.rs.

Kopirati
Drag cursor here to close