Produljeno kazneno djelo

Slučaj djevojčice iz Konjica - Pritvor za muškarca optuženog za spolni odnošaj s nemoćnom osobom

Muškarac je dobio 30 dana pritvora zbog sumnje na produljeno kazneno djelo nad maloljetnicom u Mostaru.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 09. 2024. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sud u Mostaru odredio je pritvor muškarcu koji je pronađen s djevojčicom koja je nestala u Konjicu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo ''Spolni odnošaj s nemoćnom osobom''.

''Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ/K Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 06.09.2024. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje 30 dana, prema osumnjičenom Davoru Rančiću  (1978.), rođen u Zenici, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produljeno kazneno djelo 'Spolni odnošaj s nemoćnom osobom' iz čl. 204 st. 1. u vezi sa čl. 55. KZ F BiH. Pritvor je osumnjičenom određen iz razloga jer naročite okolnosti ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, te jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna'', navodio se u priopćenju tužiteljstva.

Kazneno djelo na štetu malodobne osobe

''Osumnjičenom se stavlja na teret da je dana 03.09.2024 godine, u Mostaru počinio produljeno kazneno djelo ''Spolni odnošaj s nemoćnom osobom'' iz čl. 204 st. 1. u vezi sa čl. 55. KZ F BiH, a na štetu malodobne osobe, pa iz tog razloga nismo u mogućnosti navesti više detalja o slučaju'', dodju u priopćenju tužiteljstva.

Počinitelj ovog kaznenog djela je, dodaju, otkriven vrlo uspješnom i koordiniranom akcijom ustrojbenih jedinica MUP-a HNŽ/K i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Županijsko tužiteljstvo HNŽ/K Mostar i Sektor kriminalističke policije MUP-a HNŽ/K nastavljaju sa poduzimanjem i drugih istražnih radnji u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima je počinjeno ovo kazneno djelo, navode iz Tužiteljstva         

Podsjetimo, brzom akcijom nadležnih institucija djevojčica (14), čiji je nestanak 3. rujna prijavljen Policijskoj upravi Konjic pronađena je isti dan.

Tijek događaja

Načelnik Sektora kriminalističke policije MUP-a HNK, Mirza Rožajac na konferenciji za medije nakon uspješno realizirane potrage ispričao je tijek događaja, rekavši da je baka djevojčice, kao njen staratelj, policiji u jutarnjim satima prijavila da je njena unuka, koja je inače osoba s poteškoćama u razvoju i sa određenim stepenom invalidnosti otišla u prodavnicu u mjestu Čelebići, sat prije u odnosu na prijavu, te da se nije vratila kući.

Policijski službenici su izašli na teren i pokušali locirati djevojčicu, a oko 14 sati, rekao je, policija je zaprimila novu informaciju od uposlenice trgovačke radnje u Čelebićima koja je izjavila da je vidjela djevojčicu kako ulazi u Ford Focus karavan sive boje.

''Sa ovim informacijama PU Konjic je samostalno krenula u pronalazak kako djevojčice tako i osobe koja je upravljala vozilom te jasno i vozilom. U 16,30 sati Sektor kriminalističke policije MUP-a HNŽ je od Odjela kriminalističke policije PU Konjic zapromio sve ove podatke i pohvaljujući njihov rad, jer su uspjeli identificirati vozilo, registracijske oznake i osobu koja je upravljala vozilom, a u koje je sjela djevojčica. Također, dali su nam informaciju da su se zaputili u pravcu Mostara'', rekao je Rožajac, dodajući da je Sektor odmah ostvario suradnju sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA).

U potrazi na području Mostara sudjelovalo je kompletno ljudstvo Sektora kriminalističke policije koje je u tom trenutku bilo na raspolaganju.

Pretražen je kompletan grad s ciljem lociranja i vozila i ove dvije osobe. Negdje oko 19, 30 sati vozilo je locirano u naselju Avenija, zaključano i napušteno, nakon nekih sat i po vremena policija je uspjela locirati stan u kojem su se nalazile ove dvije osobe.

''D. R. je odmah lišen slobode. On je tokom kriminalističke obrade priznao izvršenje djela'' rekao je Rožajac ranije. Dodao je i da su osumnjičeni i djevojčica ostvarili kontakt preko društvenih mreža.

Kopirati
Drag cursor here to close