Doznajemo

Sudovi izvan zakona: Pranje para preko kupovine nekretnina zbog vlasnika iz Azije i Afrike

U informaciji dostavljenoj Ministarstvu sigurnosti BiH, SIPA-in odjel tvrdi se kako sudovi ne primjenjuju odredbe Zakona…
Vijesti / Crna Kronika | 20. 05. 2024. u 13:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općinski sudovi u Federaciji BiH isključili su se iz sustava sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma izbjegavajući zakonske obveze kad je u pitanju tržište nekretnina!

Kako je upozorio Financijsko-obavještajni odjel (FOO) Državne agencije za istrage i zaštitu, uočen je povećan rizik od pranja novca u sektoru prometa nekretnina kroz ovjeru potpisa na ugovorima o prometu nekretnina od strane sudova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Knjige sudskih ovjera

U informaciji dostavljenoj Ministarstvu sigurnosti BiH, SIPA-in odjel tvrdi se kako sudovi ne primjenjuju odredbe Zakona te da ''postoje saznanja da su pojedini općinski sudovi u Federaciji Bosne i Hercegovine uspostavili knjige sudskih ovjera i započeli s ovjerama potpisa na ugovorima o prometu nekretnina, koje prethodno sačine ugovorne strane bez učešća notara i odvjetnika, kao obveznika Zakona''.

FOO naglašava kako se ovakvim uvođenjem sudske ovjere potpisa, oblast prometa nekretnina isključuje iz sustava sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma, kao i da FOO od sudova ne dobiva podatke i informacije propisane kako je to propisano zakonom.

U pismu, kojeg smo imali na uvid, upozorava se da sudovi nisu obveznici zakona kao ni da se pridržavaju ograničenja plaćanja gotovinom te da je u postupku procjene rizika od pranja novca sektor nekretnina procijenjen kao visoko rizičan.

Nekontroliran promet

''Notari, odvjetnici i drugi obveznici Zakona su dužni u skladu sa zakonom poduzimati mjere identifikacije i praćenja, koje podrazumijevaju: utvrđivanje identiteta klijenta, utvrđivanje stvarnog vlasnika klijenta, prikupljanje i procjenu informacija o svrsi i namjeni poslovnog odnosa ili transakcije i drugih podataka, što uključuje i kontrolu transakcija tijekom poslovnog odnosa kao i utvrđivanje da li je klijent politički eksponirana osoba, dok s druge strane sudski službenici, ne ispituju sadržaj ugovora niti njegovu zakonitost, a time ne kontroliraju ni financijske transakcije, što otvora prostor za nekontroliran promet nekretnina i povećava rizik od pranja novca u Bosni i Hercegovini'', navodi se u pismu Ministarstvu sigurnosti.

Navodi se kako su, s ciljem smanjenja rizika od pranja novca u sektoru nekretnina, Zakonom predvedena ograničenja plaćanja gotovinom kao i obveza izvještavanja ovog odjela SIPA-e da kada kupoprodajni ugovor o promet nekretnina uključuje transakciju u novčanoj vrijednosti od 30.000 KM ili više, svaka transakcija mora biti izvršena putem banke. Također, oni koji obavljaju ovu djelatnost su dužni u roku od osam dana od dana ovjere ili obrade dostavljati informacije i podatke o kupoprodajnim ugovorima i pozajmicama u vrijednosti od 30.000 KM i više kao i za svaku ispravu načinjenu s ciljem prijenosa prava upravljanja i raspolaganja imovinom.

Ministarstvo da sugerira ministarstvu

SIPA je stoga Ministarstvu sigurnosti sugeriralo da Federalnom ministarstvu pravde ukaže na štetne posljedice kojim se otvara prostor za nekontroliran promet nekretnina što značajno povećava utvrđeni rizik od pranja novca u Bosni i Hercegovini.

U pismu se, između ostalog, navodi i kako je FOO još ranije pisao državnim i entitetskim vladama i parlamentima kao i Brčko distriktu s prijedlogom da se pristupi izmjenama i dopunama propisa, odnosno unaprjeđenja postupanja nadležnih organa u cilju smanjenja rizika od pranja novca i financiranja terorizma povezanog s povećanim obujmom ulaganja u nekretnine od strane pravnih lica u vlasništvu državljana zemalja Afrike i Azije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close