crno tržište

Teroristi oružje nabavljaju s Balkana

Vijesti / Crna Kronika | 16. 11. 2015. u 17:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U svojim napadima teroristi ISIL-a koriste bombe, eksplozive, automatsko naoružanje, kalašnjikove, a oružje koje koristi dolazi najčešće s Balkana, piše net.hr.

Ratovi na Balkanu tijekom 1990-ih ostavili su za sobom, veliku količinu oružja skrivenog u podrumima i na tavanima, ali i skrivena skladišta koja sada pronalaze svoje kupce na zapadu. Prema jednoj studiji koju je napravila švicarska organizacija Small Arms Survey, na Balkanu je nakon ratova ostalo čak šest milijuna komada oružja. Drugi izvor ilegalnog naoružanja je Rusija, piše The Daily Beast.

Francuska i Europska unija dobro znaju za taj problem, no ne mogu ga riješiti. Francuska svake godine zapljenjuje sve više i više oružja, no svejedno se na ilegalnom tržištu kalašnjikov ili raketni bacač može dobiti za 300 do 700 eura, što znači da uličnim bandama, kriminalcima i teroristima nije nikakav problem domoći se oružja, piše net.hr.

Europol je izvijestio da je 2014. godine u Slovačkoj je na granici zaustavljen kamion s 'većom količinom oružja i bombi'. Kamion je bio na putu za Švedsku iz Bosne i Hercegovine.

S druge strane, čak i kada švercerima ponestane oružja na Balkanu, teško da će se dotok oružja zaustaviti – Rusija je u svojoj vojsci zamijenila stare kalašnjikove, koji su uskladišteni, a mediji postavljaju pitanje koliko se na njih pazi.

Kopirati
Drag cursor here to close