Uz zastave

U Srebrenici osvanuli plakati: "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo"

Najava donošenja rezolucije izazvala je ogorčene reakcije u Srbiji i Republici Srpskoj.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 05. 2024. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: FACE TV / U Srebrenici osvanuli plakati: "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo"

U Srebrenici su osvanuli plakati s porukom: "Mi nismo genocidan narod. Pamtimo". Na plakatu se nalaze zastave Srbije i Republike Srpske, a na dnu stoji i potpis: "Ponosna Srbija i Srpska".

Plakati su postavljeni uoči današnjeg glasanja u Općoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici i čije donošenje sponzorira skupina od tridesetak država, prenosi Hina.

Najava donošenja rezolucije izazvala je ogorčene reakcije u Srbiji i Republici Srpskoj.

Tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.

Bude li rezolucija prihvaćena 11. srpnja ustanovio bi se kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Tog su datuma 1995. pripadnici vojske i policije bosanskih Srba, pod zapovjedništvom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, okupirale srebreničku enklavu koja je bila pod zaštitom UN-a i započeli masovne likvidacije bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Za manje od tjedan dana ubili su ih više od osam tisuća.

Foto: Srna / Istaknute zastave RS na ulicama Banja Luke

Brojni Banjalučani odazvali su se pozivu Vlade Republike Srpske da istaknu srpske trobojke čime, kako ističu, simbolički iskazuju protivljenje namjeri usvajanja za Srbe sporne rezolucije o Srebrenici, prenosi Srpska.info

Vlada Republike Srpske će u četvrtak u Srebrenici održati redovnu sjednicu, i to na dan kada će Generalna skupština UN odlučivati o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close