Apel

Američki rabini podržavaju nuklearni sporazum s Iranom

Vijesti / Flash | 18. 08. 2015. u 10:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko stotina američkih rabina pisalo je članovima Kongresa, apelirajući da podrže međunarodni nuklearni sporazum s Iranom, što je odraz podjele židovske zajednice u SAD u odnosu na povijesni, ali kontroverzni dokument.

"Mi ohrabrujemo članove Senata i Zastupničkog doma da podrže taj sporazum", napisalo je u ponedjeljak 340 rabina u pismu Kongresu, prenosi AFP.

Oni su izrazili "duboku zabrinutost zbog dojma da je rukovodstvo američke židovske zajednice ujedinjeno u protivljenju sporazumu".

"Mi uz mnoge druge židovske lidere, u potpunosti podržavamo taj povjesni nuklearni sporazum", ističe se u pismu. Sporazum, postignut u srpnju nakon više od godine intenzivnih pregovora, unazadit će iranski nuklearni program u zamjenu za ublaženje ekonomskih sankcija.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se oštro protivi sporazumu i upozorava da neće uspjeti da zaustavi Iran na putu ka nuklearnom oružju, koje može biti upotrijebljeno protiv židovske države.

Prije dva tjedna Netanyahu je osobno pozvao američke židovske grupe da ometu sporazum, koji podržava Bijela kuća. On je taj apel postavo na web stranici američkih židovskih grupa.

Židovske zajednica podijeljena je u odnosu na sporazum i progresivna grupa JStreet ga podržava, dok su protiv Američki židovski odbor, kao i utjecajni Američko izraelski odbor za javne poslove, koji je navodno potrošio više od 20 milijuna dolara da okupi protivnike.

Među rabinima koji su potpisali pismo Kongresu 49 ih je iz New Yorka. Očekuje se da Kongres usvoji rezoluciju protiv dokumenta u rujnu. Predsjednik Brak Obama će na to uložiti veto, ali Kongres ga može odbaciti dvotrećinskom većinom glasova i time "ubiti" sporazum s Iranom, navodi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close