Prijetnja

Amerika tvrdi da Pyongyang pokušava pokrenuti nuklearni reaktor

Vijesti / Flash | 29. 01. 2015. u 09:55 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavni satelitski snimci ukazuju na to da bi Sjeverna Koreja mogla ponovo pokrenuti nuklearni reaktor koji se smatra kao njezin glavni izvor plutonija vojnog kvaliteta, izjavili su u četvrtak američki istraživači.

Reaktor od pet megawata koji ima Sjeverna Koreja u svom nuklearnom kompleksu Yingbyon može proizvesti oko šest kilograma plutonija godišnje, ili količinu dovoljnu za jednu nuklearnu bombu, ocjenjuju stručnjaci.

Sjeverna Koreja je imala tri nuklearne probe, posljednja je bila u veljači 2013. godine, a nedavno je zaprijetila da će izvršiti i četvrtu.

Posljednji satelitski snimci prikazuju povećanje aktivnosti u Yongbyonu, što se čini da su "prvi koraci" prema "ponovnom pokretanju reaktora", objašnjavaju stručnjaci Američko-korejskog instituta sveučilišta Johns Hopkins na svojoj internetskoj stranici 38 North.

Istraživači, međutim, kažu da je aktivnost koja je u u toku "suviše ograničena" da bi se sa sigurnošću utvrdio trenutak kada bi reaktor mogao biti testiran i operativan.

Reaktor u Yongbyonu je zatvoren 2007. godine u okviru sporazuma o razmjeni razoružanja za pomoć, ali Sjeverna Koreja je počela radove na obnavljanju nakon posljednje nuklearne probe.

Sjeverna Koreja je početkom siječnja predložila da obustavi nuklearne probe u zamjenu za obustavu tradicionalnih američko-južnokorejskih manevara. Ovaj prijedlog je odbio Washington.

Kopirati
Drag cursor here to close