policijske racije

Antiteroristička akcija u Turskoj, uhićeno više od 40 osoba

Vijesti / Flash | 20. 08. 2015. u 11:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istanbulska antiteroristička policija izvela je u četvrtak rano ujutro veliku operaciju u tom turskom megalopolisu protiv grupa krajnje ljevice, dan nakon pucnjave ispred premijerova ureda, navode turski mediji.

Više osumnjičenih je uhićeno u policijskim racijama u Sariyeru i Baltalimaniju, četvrtima u europskom dijelu grada, javlja novinska agencija Dogan.

Operacija je bila uperena protiv DHKP-C-a (Revolucionarna narodnooslobodilačka stranka), tajne radikalne grupe koja je u preuzela odgovornost za napad na policijsku patrolu nešto ranije ispred osmanske palače u Istanbulu u kojoj je ured premijera Ahmeta Davutoglua.

"Slomit ćemo (...) ruke podignute na dva narodna borca koji su tražeći pravdu izveli napad na palaču Dolmabahce", navela je grupa DHKP-C na svojoj internetskoj stranici Halkin Sesis.

Dvojica naoružanih muškaraca uhićena su nakon pucnjave nedaleko od palače na obali Bosfora koju posjećuje velik broj turista. U napadu niko nije ozlijeđen. U palači je ured premijera Davutoglua koji nakon junskih parlamentarnih izbora nije uspio sastaviti koalicijsku vladu.

Dvojica uhićenih napadača posjedovala su ručne bombe i automatske puške, navodi guvernerova služba i možda su povezani s napadom 8. kolovoza na prostorije Stranke pravde i razvoja (AKP), a koja je na vlasti u zadnjih 13 godina. DHKP-C je preuzeo i odgovornost za napad na američki konzulat u Istanbulu 9. kolovoza.

Agencija Anadolija je izvjestila da je u antiterorističkoj akciji koju od jutros provodi turska policija u Istanbulu i Mersinu protiv ultralijevičarske grupe Revolucionarna narodnooslobodilačka stranka (DHKP-C), koja se dovodi u vezu s nizom oružanih napada izvedenih na području Turske, privedeno je više od 40 osoba. Policija je priopćila kako su privedeni članovi DHKP-C.

U Turskoj su zaredali napadi otkako je turska država prošlog mjeseca pokrenula vojnu ofanzivu protiv pobunjenika iz Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Kopirati
Drag cursor here to close