Ekipe na terenu

Apokaliptični prizori sela Zlate kod Jablanice

Većina naselja više nije uvjetna za život. Dio mještana je ostao gore, a do njih se, od ranih jutarnjih sati, probijaju građani i strojevi.
Vijesti / Flash | 05. 10. 2024. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Selo Zlate kod Jablanice pretrpjelo je velike štete uslijed razarajućih poplava i klizišta koja su pogodila Bosnu i Hercegovinu. U selu su angažirani spasioci, a teška mehanizacija radi na čišćenju cesta, izradi kanala za vodu te uklanjanju velikih količina zemlje i kamenja.

''Bila sam tu kada je sve počelo, to nevrijeme tu noć. Bilo je prestrašno, U sekundi se sve desilo. Jedan dio brda je krenuo prema kući, hvala Bogu zasutavilo se. Voda je onda krenula sa strana, kuća nam je za sada spašena. Rečeno nam je da hitno moramo riješiti vodu koja ide sa brda jer je začepljen kanal'', kazala je Amina Čorbadžić, mještanka sela Zlate za Avaz, čiji su reporteri u ovom selu.

 

''Kaotični i apokaliptični prizori sela Zlate kod Jablanice. Selo je u katastrofalnom stanju i više nije preporučljivo za život'', napisao je jučer Arman Rizvić iz Jablanice je na društvenim mrežama dijeleći video i fotografije ovog sela navodeći da je u katastrofalnom stanju zbog čega i nije više uslovno za život.

Video: Reporteri u selu Zlate

''Što se tiče putne komunikacije od Jablanice prema Posušju, put više ne postoji na pojedinim dijelovima. Nek Allah dragi pomogne preživjelima, a oni koji su izgubili svoje najmilije i svoje domove nek im da snage za dalje'', napisao je. 

Kenan Keserović, mještanin naselja Zlate za N1 je kazao kako nisu zapamtili ovakvu situaciju, a stariji su rekli da se ovako nešto nikada nije dogodio.

''Naša mještanka je izgubila život. Borimo se. Dopremamo hranu. Mašine rade na terenu, imamo dovoljno ljudi. Kiša ometa radove'', rekao je Keserović.

Pola mještana naselja Zlate je izbjeglo i pronašli su smještaj u Jablanici. Oni koji su ostali, kaže, dobro su organizovani.

''Što se tiče samog naselja, mislim da nakon ove katastrofe trebaju pomoći ovim ljudima, ali i mještanima Donje Jablanice koji su u u katastrofalnoj situaciji'', rekao je.

Kopirati
Drag cursor here to close