Posljednja večera

Barbara Butch prijavila prijetnje silovanjem i ubojstvom - i iranski ajatolah osudio performans

Krista je "glumila" Barbara Butch, 43-godišnja Francuskinja, poznata po LGBT aktivizmu i promoviranju debljine. Nosila je krunu u stilu aureole izrađenu od kože, drveta i Swarovski kristala.
Vijesti / Flash | 31. 07. 2024. u 11:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Barbara Butch, koja je prošlog petka nastupila u dijelu ceremonije otvaranja Olimpijskih igara tijekom kojeg se karikirala umjetnička freska Leonarda da Vincija - Posljednja večera, prijavila je policiji da joj prijete silovanjem i ubojstvom, prenosi BBC.

"Od ceremonije otvorenja Olimpijskih igara u Parizu umjetnica, DJ i aktivistica Barbara Butch našla se na meti radikalno nasilne kampanje koja se sastoji od internetskog uznemiravanja i klevetanja", izjavio je u službenom priopćenju njen odvjetnik Audrey Msellati.

Dodao je da joj se prijetilo smrću, mučenjem i silovanjem te da je bila na meti brojnih antisemitskih, homofobnih, seksističkih uvreda.

Negativne reakcije

Ovaj performans izazvao je lavinu negativnih reakcija, a organizatori Olimpijskih igara u Parizu su se prošlog tjedna ispričali katolicima i ostalim kršćanima koje je naljutio kičasti prizor na svečanosti otvaranja. Performans u kojem su sudjelovale članice skupine Drag Race France, transrodni model i goli pjevač u ulozi starogrčkog boga vina Dioniza sličio je biblijskoj sceni Isusa Krista i njegovih apostola koji dijele posljednju večeru prije raspeća.

Krista je "glumila" Barbara Butch, 43-godišnja Francuskinja, poznata po LGBT aktivizmu i promoviranju debljine. Nosila je krunu u stilu aureole izrađenu od kože, drveta i Swarovski kristala.

Iranski vrhovni vođa pridružio se kritikama na ceremoniju otvaranja

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei osudio je u utorak ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, prije svega scenu s ‘drag queen’ koju su mnogi protumačili kao ismijavanje posljednje Isusove večere s njegovim apostolima.

"Poštivanje Isusa Krista je nesporna tema (…) za muslimane. Osuđujemo ove uvrede usmjerene protiv svetih figura božanskih religija, uključujući Isusa Krista", stoji na službenom računu ajatolaha Hamneija na X-u.

Osuda biskupa

Skupina francuskih biskupa osudila je u izjavi od 27. srpnja ono što smatraju "scenama ismijavanja kršćanstva". Od tada su mnoge druge vjerske osobe i institucije, uključujući islamske, kao i brojni međunarodni čelnici, uključujući bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, kritizirali ceremoniju.

Organizatori uvjeravaju da "nikada nije postojala namjera nepoštivanja vjerske zajednice”. “Ako su ljudi uvrijeđeni, naravno da nam je jako žao", rekla je Anne Descamps, glasnogovornica Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Kopirati
Drag cursor here to close