Mapa puta

BiH ispunila sve obveze vezane za viznu liberalizaciju

Vijesti / Flash | 06. 12. 2014. u 09:49 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH je u potpunosti ispunila sve obveze iz "mape puta" za viznu liberalizaciju'', potvrdio je za Nezavisne novine u petak Andy McGuffie, glasnogovornik Delegacije EU u BiH.

Po njegovim riječima mehanizam monitoringa koji je uspostavljen nakon odobrenja bezviznog režima uveden je upravo iz razloga se osigura provođenje reformi iz sektora pravosuđa i unutrašnjih poslova. BiH je prema Mcguffievim riječima bila uspješna u provođenju svih 128 obaveza iz vizne liberalizacije podijeljenih u četiri bloka.

Podsjetimo, vizna liberalizacija uvedena je u prosincu 2010, a nakon toga usvojena je "mapa puta" koju je BiH sada ispunila.

U prvom bloku, koji se odnosi na sigurnost dokumenata, konstatirano je da su ispunjene sve neophodne aktivnosti i da je BiH među prvim zemljama koja je uvela putovnice najnovije, treće generacije. Drugi blok odnosio se na obaveze u vezi s pitanjima sigurnosti granice i azilanata u BiH, koje su u potpunosti usvojene, a sada je na redu usvajanje zakona i implementacija.

"Otvaranje stalnog centra za azilante u Trnovu i pripreme novog zakona o azilu na nivou BiH su među najvažnijim stvarima koje su urađene. Kad ovaj zakon bude usvojen, to polje će biti u potpunosti harmonizirano s europskim praksama", navodi se u dokumentu.

Navedeno je i da su ispunjene sve obveze iz bloka tri, koji se odnosi na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije te borbu protiv pranja novca. Međutim, napomenuto je da na postignutom napretku treba dalje raditi i primijeniti u praksi usvojene dokumente, pišu Nezavisne.

"Napredak je potreban u području prevencije pranja novca i financijskog kriminala. Potrebno je dopuniti Kazneni zakon u ovom području, kao i osigurati bolje performanse sustava u cjelini", navedeno je u dokumentu.

Iako su ispunjene sve obveze iz bloka četiri koji se odnosi na ljudska prava, istaknuto je da sada treba raditi na ukidanju diskriminacije manjina, posebno u pogledu odluke "Sejdić i Finci".

Kao najveći izazov u ovom trenutku navodi se problem s ogromnim brojem neutemeljenih zahtjeva za azil nakon vizne liberalizacije u zemljama šengena. Iako taj problem nije bio u "mapi puta" za viznu liberalizaciju, Europska komisija očekuje da on bude riješen kombiniranim mjerama.

Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima BiH za viznu liberalizaciju, istakao je da su upravo završeni pregovori s EUROPOL-om, te da će rezultati o ispunjavanju svih uvjeta za viznu liberalizaciju biti predstavljeni sljedeći tjedan u Beogradu.

"Sustav za razmjenu podataka radi, antikorupcijska agencija je počela s radom, bivši ministar Radončić je završio izmjene i dopune Kaznenog zakona za strane plaćenike i ratnike i to je bila jedna od posljednjih stvari koja je preostala. Ako pogledate izvještaj o napretku Europske komisije za BiH, vidjeti ćete da smo mi jedini koji su ostvarili neki napredak u protekloj godini", rekao je Dautbašić.

Dodao je da Ministarstvo sigurnosti BiH čeka prvi izvještaj o lažnim azilantima koji zahtjeve podnose u Njemačkoj.

"Nakon što je Njemačka olakšala procedure za odbijanje lažnih azilanata, očekujemo i da će taj problem biti riješen", zaključio je on.

Kopirati
Drag cursor here to close