Princip 'Ne talasaj'

BiH još nije zrela za ideju 'Mosta' ?

Vijesti / Flash | 10. 11. 2015. u 21:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rast bruto nacionalnog dohotka iznad 4 posto godišnje, zapošljavanje, uređivanje javnih financija, transformacija u proizvodnu ekonomiju. To su samo neki od programskih ciljeva Nezavisne liste Most, koja je na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj iznenadila sa 19 mandata.

Za profesora Asima Mujkića, bosanskohercegovački Most nije realna opcija.

"Da bi se pojavila neka snaga, koja nalikuje Mostu, morala bi se pojaviti unutar sva tri konstitutivna bloka. Političke stranke su previše odvojene od građana", smatra Mujkić za N1.

Da li su onda margine jedine pozicije iz kojih je moguće mijenjati sadašnje političko ustrojstvo? Podsjetimo da je i u BiH bilo onih koji su umjesto "vitalnih nacionalnih interesa" radije birali mostove između politike i građana, onih koji su svoje plaće davali studentima i onih koji su istupali iz stranaka zbog ideološkog pritiska.

"Moje istupanje iz SDA je nešto što je rijetkost u političkom životu BiH", tvrdi načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Neki pak smatraju da ideja Mosta nije toliko strana BiH.

Sudeći po nezadovoljstvu sadašnjim strukturama vlasti, mostovi ka prosperitetnijoj budućnosti su neminovni, smatraju sugovornici N1.

Suglasni su i u tome da jedino ostaje premostiti veliki jaz između vlasti i građana. A da li će se glasovi sa margina ujediniti u programskim ciljevima sličnih Mostu u Hrvatskoj, još ostaje neizvijeno.

Kopirati
Drag cursor here to close