Za sve drugo ima

BiH nikada neće moći istražiti tlo i klizišta jer nema novca

Vijesti / Flash | 05. 01. 2015. u 10:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak kazao je Agenciji Fena da se na brdu u kakanjskom naselju Bare gdje se sinoć pokrenulo klizište, desetljećima odlagao otpad iz rudnika, odnosno da je to "jalova zemlja".

''U podnožju brda nalazile su se barake gdje je živjelo sedam obitzelji. Jedna baraka je zatrpana, a ostale tri su srušene. To strašan prizor'', rekao je Solak te naveo je kako u naselju Bare nikada nije bilo aktivnih klizišta, jer se otpadna zemlja u dodiru s vodom stvrdne.

Naglasio je kako u ostatku Federacije BiH nije bilo pokretanja klizišta, te da nije siguran zašto se klizište u naselju Bare pokrenulo.

Solak je istaknuo kako je klizište kompleksna pojava te da je nemoguće predvidjeti kada će se neko klizište pokrenuti.

''Ispitivanje tla je Sizifov posao, jer se moraju uraditi dodatna ispitivanja koja su jako skupa i sumnjam da ćemo ikada biti u mogućnosti to učiniti'', rekao je Solak za Fenu.

S druge strane, glasnogovornica Kantonalne bolnice Zenica, Aida Buro, potvrdila je za Anadoliju kako je stanje dviju djevojčica koje su sinoć ozlijeđene u klizištu stabilno ali se i dalje nalaze na liječenju.

Prema njezinim riječima, sinoć su u Odjel urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica primljena tri pacijenta iz Kaknja.

"Kod pacijentice 2005. godište konstantirana je ozljeda lijeve potkoljenice, u stabilnom je stanju bez značajnih ozljeda i na observaciji. Kod pacijentice P.M. (1995) konstantirana je ozljeda donjih ekstremiteta ali je stanje pacijentice stabilno. Ove dvije pacijentice su stabilno", kazala je Buro.

Pojasnila je da je pacijentica S.M. (1969) imala prikliještene obje noge.

"Zbog mogućih posljedica pritiska i ozljeda mišića donjih ekstremiteta i mogućeg pogoršanja općeg stanja pacijentica je primljena u jedinicu intenzivnog liječenja", kazala je Buro za Anadoliju.

Zbog aktiviranja velikog klizišta u naselju Bare Općinski štab civilne zaštite proglasio je stanje prirodne nesreće na ograničenom području.

Trenutno je potrebno zbrinuti 18 obitelji sa 61 članom, koje su trenutno izvan svojih domova, od kojih se osam obitelji s 24 člana, i kada se sve stabilizira nema gdje vratiti, jer su im potpuno uništene njihove stambene jedinice.

Općinski stožer civilne zaštite odobrio je isplatu novčane pomoći za sve obitelji koje se ugrožene klizištem u naselju Bare. Predstavnici Općine Kakanj posjetili su članove ugroženih obitelji kako bi dogovorili modalitete realizacije pomoći i uručili im hitnu jednokratnu novčanu pomoć i pakete s prehrambenim artiklima.

Kopirati
Drag cursor here to close