Uvod u kasnije vojne masakre

Boj kod Malplaqueta – najkrvavija europska bitka 18. stoljeća

Francuzi su izgubili grad Mons, ali su sukladno strategiji 'trošenja protivnika' postigli uspjeh, jer već je slijedeće godine odnos snaga bio povoljniji za Francuze.
Vijesti / Flash | 11. 09. 2024. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: British Battles / Bitka kod Malplaqueta, ilustracija

Na današnji dan prije 295 godina, 11. rujna 1709. dogodila se znamenita Bitka kod Malplaqueta, najveća i najkrvavija bitka 18. stoljeća. Malplaquet je selo blizu grada Monsa, u Francuskoj, tik uz današnju granicu s Belgijom.

Na obje strane sudjelovalo čak oko 200.000 ljudi, što stoljećima nije bilo viđeno u Europi (masovnije bitke počele su se događati tek u razdoblju ratova Napoleona Bonapartea).

Bitka se dogodila tijekom rata za Španjolsko nasljedstvo, a došlo je do sukoba združenih postrojbi Austrijanaca i Britanaca koje su brojile oko 110 000 vojnika i 120 topova, a francuskih postrojbi bilo je oko 95 000 vojnika i 80-tak topova.

Vojskom francuskog kralja Luja XIV. u toj su bitki zapovijedali maršali Claude de Villars i Louis-François de Boufflers (obojica s visokim aristokratskim titulama vojvode).

Protufrancuskom koalicijom, sastavljenom od habsburških, britanskih, pruskih i nizozemskih snaga, zapovijedala su dvojica najslavnijih vojskovođa u tadašnjoj Europi: princ Eugen Savojski i vojvoda od Marlborougha (John Churchill).

Mjesto Malplaquet, kod kojeg se odvijala bitka, nalazi se manje od tri kilometra od današnje francusko-belgijske granice (na tlu današnje Francuske). Zanimljivo je da je bojno polje Bitke kod Malplaqueta bilo smješteno točno na liniji koja spaja središte Pariza sa središtem Bruxellesa (na udaljenosti znatno bližoj Bruxellesu tj. oko 70 kilometara od tog belgijskog glavnog grada i 195 kilometara od Pariza).

Naime, Francuzi su u proljeće 1709. godine nastavili rat u namjeri da istroše resurse Austrijanaca i Britanaca, pa da ih prisile na mir. Kad su združeni odredi osvojili grad Tournai i krenuli na utvrđeni grad Mons, francuski odredi zauzeli su položaje tako da protivnik nije mogao okružiti grad.

Združeni odredi Austrijanaca i Britanaca morali su krenuti u napad na utvrđene položaje francuskih postrojbi. Austrijanci i Britanci su obuhvatili lijevo krilo Francuza, ali je bitka riješena porazom francuskog desnog krila. Tijekom bitke poginulo je oko 23 000 vojnika Austrijanaca i Britanaca zajedno, te oko 11 000 francuskih vojnika.

Francuzi su izgubili grad Mons, ali su sukladno strategiji 'trošenja protivnika' postigli uspjeh, jer već je slijedeće godine odnos snaga bio povoljniji za Francuze.

Princ Eugen Savojski i vojvoda od Marlborougha nominalno su odnijeli pobjedu u toj bitki jer su se Francuzi povukli s bojnog polja. Ipak, bila je to Pirova pobjeda jer je plaćena golemim ljudskim žrtvama i gubitkom velikog broja trupa, što se pokazalo ograničavajućim za nastavak pohoda.

Tako su u konačnici Francuzi kralja Luja XIV. bili na većem dobitku nakon bitke kod Malplaqueta.

Kopirati
Drag cursor here to close