Opasnost po život

Borci Islamske države priznaju krivnju i mole Tužiteljstvo da se vrate u BiH

Vijesti / Flash | 17. 02. 2016. u 14:40 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon uhićenja u zračnoj luci Sarajevo, dvojica osumnjičenih Osman Abdulaziz Kekić (1970.) i Muharem Smajić (1972.), bit će predati postupajućem tužitelju Odsjeka za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koji će ih ispitati i nakon toga donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Oni su izručeni iz Republike Turske u BiH, a radi se o osobama koje su sudjelovale na ratištima u Siriji i Iraku, te se sumnjiče za kazneno djelo "organiziranje terorističke grupe".

U ovom predmetu ostvarena je značajna suradnja Tužiteljstva BiH i partnerskih policijskih i sigurnosnih agencija s institucijama Republike Turske.

Također, Tužiteljstvo BiH i sigurnosne agencije, dobijaju sve više informacija od bh. državljana, koji se nalaze na području Sirije i Iraka, i koji traže od institucija BiH, da se zbog nesnošljivih uvjeta boravka i opasnosti po život i sigurnost na tom području vrate u BiH.

Te osobe iskazuju i spremnost na sporazumna priznanja krivnje i izdržavanje kazne po povratku u BiH, priopćeno je iz Tužiteljestva BiH.

Kako je rečeno, u svim predmetima Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije postupat će u skladu sa zakonom i u interesu borbe protiv terorizma i svih aktivnosti koje imaju veze s terorizmom.

Pravosuđe BiH još jednom je podsjetilo bh. državljane da posjeduje instrumente i kadrovsku opremljenost za otkrivanje i procesuiranje pojave koje imaju veze s terorizmom, te su ih pozvali da se ni zbog kakvih razloga ne upuštaju u odlaske na strana ratišta, što je državljanima BiH i zakonom zabranjeno.

Podsjećamo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 16. veljače 2016. godine na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, lišili su slobode osobe inicijala M.S. (1972) iz Gračanice i O.A.K. (1970) iz Bosanske Dubice nakon što su isporučena iz Turske.

''Navedene osobe lišene su slobode po naredbi Tužiteljstva BiH, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila kazneno djelo iz člana 202d stav (2) KZ BiH 'Organiziranje terorističke grupe', u vezi s članom 201. KZ BiH 'Terorizam''', priopćeno je ranije iz SIPA-e.

 

Kopirati
Drag cursor here to close