glasujte za akp

Brine se za budućnost Bosne i Turske: Cerić poziva bh. građane da izađu na izbore u Turskoj

Vijesti / Flash | 28. 10. 2015. u 12:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK) Mustafa Cerić uputio je otvoreno pismo Bošnjacima u Republici Turskoj u povodu predstojećih izbora u toj zemlji, pozivajući ih "da poklone svoj glas za mir, stabilnost i prosperitet Turske".

''Vođen idejom Svjetskog bošnjačkog kongresa: "Svaki Bošnjak je odgovoran za drugog Bošnjaka", obraćam vam se povodom ponovnih općih izbora u Turskoj zakazanih u nedjelju, 1. studenog 2015. godine. Činim to s osjećajem brige ne samo o budućnosti Turske, već i o budućnosti Bosne, kao matične zemlje i države svih Bošnjaka ma gdje bili'', navodi Cerić.

Dodaje da su vođeni željom za sigurnijim i boljim životom Bošnjaci davno iselili iz Bosne i Sandžaka, te da su čuvali svoj jezični, nacionalni i kulturni identitet koliko su mogli.

''Sada je Turska vaša domovina i država, ali vi se nikad niste odrekli ni vaše drevne domovine Bosne i Sandžaka, ni vaše povijesne bosanske države. Nismo se ni mi vas odrekli, ni u Bosni ni u Sandžaku. Otkako su nam se otvorila vrata komunikacije, koja su bila predugo zatvorena, postali smo mnogo svjesniji naše neraskidive nacionalne i kulturne veze. Svi smo, kao Bošnjaci, sada jako svjesni naše zajedničke sudbine na Balkanu i u Europi. Svjesni smo važnosti mira i stabilnosti Turske. Također, svjesni smo koliko su Bošnjaci cijenjeni u turskom društvu i turskoj državi'', navodi se u pismu.

Cerić poziva Bošnjake u Turskoj da u nedjelju 1. Studenog poklone svoj glas za mir, stabilnost i prosperitet Republike Turske.

''Pozivam vas da glasate za Adalet ve Kalkinma Partisi, (AKP). Činim to zato što znam da glasovi Bošnjaka na predstojećim izborima mogu biti presudni za mir i stabilnost Turske'', poručuje Cerić u pismu.

Kopirati
Drag cursor here to close