referendum

Britanci bi u lipnju mogli odlučivati o britanskom ostanku u EU

Vijesti / Flash | 09. 11. 2015. u 10:35 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer David Cameron zalaže se za održavanje referenduma o britanskom članstvu u Europskoj uniji u lipnju iduće godine ukoliko se čelnici drugih država suglase oko većine njegovih reformskih planova na summitu u prosincu, navodi u ponedjeljak britanski list The Times.

Cameron je obećao pregovarati o britanskim vezama s 28-članim blokom uoči referenduma do kraja 2017.

Cameronov ured nije donio nikakvu odluku o referendumu.

''Kao što je premijer rekao, svaka odluka o tempiranju referenduma ovisit će od ishoda pregovora, unutar roka do kraja 2017. godine'', navodi se u priopćenju iz premijerovog ureda, prenosi Reuters.

Cameron bi u utorak trebao poslati pismo predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, u kome će navesti svoje reformske zahtjeve. On će također upozoriti da bi se, ukoliko se sporazum ne postigne, mogao okrenuti opciji britanskog napuštanja EU.

Pozivajući se na dužnosnike, Times piše kako mu je rečeno da ako se summit u prosincu čelnika EU odvije bez problema, Cameron će se založiti za održavanje referenduma u lipnju 2016. Novine pišu da su Camerona uvjeravali ostali čelnici EU da se glasovanje ne bi trebalo odgađati, uz još jednu migrantsku krizu koja će se najvjerojatnije dogoditi narednog ljeta.

Ankete javnosti pokazuju da se većina Britanaca zalaže za ostanak u EU iako se ta podrška smanjila u posljednjim mjesecima zbog izbjegličke krize.

Kopirati
Drag cursor here to close