Pišu austrijski mediji

Časnik iz BiH izazvao skandal - odbio se rukovati s ministricom "iz vjerskih razloga"

Časnik je odbio rukovanje s ministricom Tanner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima.
Vijesti / Flash | 30. 09. 2024. u 19:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu u Austriji, tijekom svečanosti prijema novih časnika u austrijske oružane snage, časnik iz Bosne i Hercegovine odbio je rukovati se s ministricom obrane Austrije Klaudijom Tanner.

Kako piše austrijski Kurier, incident se dogodio za vrijeme tradicionalne svečanosti, koja predstavlja vrhunac godišnjih aktivnosti akademije, prenosi Klix.

Časnik je odbio rukovanje s ministricom Tanner jer je žena, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima.

Kao rezultat toga, vojnik je odmah isključen iz ostatka svečanosti, a nije mu uručen ni tradicionalni akademijski prsten, što je potvrdilo Ministarstvo obrane Austrije.

Kako prenose austrijski mediji, zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić bio je obaviješten unaprijed da se časnik neće željeti rukovati s ministricom.

Zbog toga vojnik nije ni pozvan na binu. Ministrica Tanner je izrazila nezadovoljstvo ovim činom, a Galić se kasnije ispričao u ime Bosne i Hercegovine.

Austrija već godinama obučava vojne kadrove iz država Zapadnog Balkana, poput Bosne i Hercegovine i Crne Gore, s ciljem jačanja stabilnosti u regiji.

Ove države nemaju vlastite časničke škole, a prethodno su svoje časnike obučavale u Turskoj. Europska unija je podržala ovakav vid suradnje.

Na svečanosti, Slaven Galić je naglasio važnost austrijske podrške u izgradnji Oružanih snaga BiH i pohvalio visoki nivo obuke koji se pruža na Terezijanskoj vojnoj akademiji.

Galić potvrdio informaciju za Bljesak

''Informacija koju je prenio austrijski medij Kurier da se časnik iz Bosne i Hercegovine odbio rukovati s ministricom obrane Austrije Klaudiom Tanner jeste točna'', rekao je za Bljesak.info zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić.

Sve se dogodilo proteklog vikenda neposredno prije tradicionalne svečanosti, koja predstavlja kraj godišnjih aktivnosti Terezijanske vojne akademije.

''Časnik je odbio rukovanje s ministricom Tanner jer je žena i povezujući sve sa svojim vjerskim uvjerenjima. Uvažavajući jednu od najstarijih akademija, koja zbog svojih procedura zauzima prestižno mjesto u svijetu, u ime Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH sam se ispričao i ministrici i ostalima.

Vjerujem kako ovakav događaj neće narušiti odlične prijateljske odnose u oblasti vojne suradnje nas i Republike Austrije. Ovaj događaj, koji je već proglašen incidentom, nije pokvario daljnje procedure Terezijanske vojne akademije da svečanost do kraja bude okončana, kada sam se imao priliku još jednom zahvaliti Ministarstvu obrane Austrije i Terezijanskoj vojnoj akademiji što prepoznaju potrebe sustava obrane Bosne i Hercegovine i omogućuju kadetima iz Bosne i Hercegovine da se školuju i obrazuju za obavljanje časničke dužnosti uz nadu da će se ova suradnja nastaviti i u budućnosti'', rekao je Galić za Bljesak.

Kopirati
Drag cursor here to close