ustavne ovlasti

Čavara zabranio odlazećoj Vladi donošenje novih odluka

Vijesti / Flash | 20. 02. 2015. u 17:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je danas pozivajući se na ustavne ovlasti donio nalog kojim odgovornim osobama u Vladi FBiH i drugim pravnim subjektima izvršne vlasti u ovom entitetu nalaže da odmah obustave donošenje odluka koje nisu neophodne za funkcioniranje Federacije do konstituiranja novog izvršnog tijela vlasti sukladno izbornoj volji građana.

Nalog se odnosi na sva kadrovska rješenja i nova upošljavanja u institucijama izvršne vlasti i poduzećima u kojima Federacija ima upravljačka prava. Spomenuti nalog se ne odnosi na odluke čije nedonošenje ili odgođeno donošenje može prouzročiti štetne posljedice za Federaciju.

''Odlazeća Vlada FBiH od izbora do danas ponaša se suprotno zakonskim odredbama, ali i općeprihvaćenim demokratskim standardima, po kojima oni koji su izgubili izbore ne trebaju donositi političke odluke kao ni kadrovska rješenja u ime onih koji su dobili potporu građana na izborima. Očekujem da barem sad poštuju ustavnu odredbu po kojoj je predsjednik Federacije šef izvršne vlasti'', kazao je Čavara.

Podsjećamo, ranije je predsjednik Federacije najavio kako će konzultirati pravne stručnjake o tome što poduzeti kako bi se zaustavilo dalje kršenje pravila ponašanja, ustava i zakona koje provodi sadašnja Vlada Federacije BiH.

Istaknuo je kako je ogorčen time što federalna Vlada na odlasku donosi značajne odluke, kao što je odluka o prodaji državnog učešća u 14 kompanija.

"To su osobe koje zadnjih četiri godine glume da su Vlada Federacije, bez obzira što nemaju nikakav ni zakonski ni ustavni temelj, ni legalitet ni legitimitet da provode svoju politiku, o kojoj su građani sve rekli na izborima", rekao je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close