Udar groma

Član GSS-a o tragičnoj smrti planinara: "I nama je ovo prvi slučaj..."

Iz Policijske uprave Foča saopćeno je da je u mjestu Trebovi, na planini Zelengori, na području općine Foča, od udara groma nastradala osoba čiji su inicijali Dž. U. iz Sarajeva.
Vijesti / Flash | 09. 08. 2024. u 16:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planinar koji je nastradao od udara groma na planini Zelengori bio je najisturenija točka na platou vrha Planik na 1.700 metara nadmorske visine, rekao je Srni načelnik Gorske službe spašavanja RS Nenad Ikonić.

Iz Policijske uprave Foča saopćeno je da je u mjestu Trebovi, na planini Zelengori, na području općine Foča, od udara groma smrtno stradala osoba čiji su inicijali Dž. U. iz Sarajeva.

Nije bilo pomoći 

Naknadno je utvrđeno da je riječ o proslavljenom nogometašu i bivšem treneru Fudbalskog kluba Sarajevo.

Nesreća se dogodila u četvrtak poslijepodne, a nakon što su dobili poziv iz Federalne uprave civilne zaštite, deset pripadnika Gorske službe spašavanja Republike Srpske iz Foče odmah se s dva terenska vozila uputilo na Zelengoru.

Vozilima su stigli do katuna u mjestu Trebova, gdje su od mještana, koji ljeto provode u katunu, dobili informaciju da je do udara groma došlo na samom platou Planika i da je jedna osoba stradala.

Rasporedili su se u dva tima i brzo su stigli do nastradalog planinara.

"Osoba je, kako smo čuli, proslavljeni nogometaš i trener Fudbalskog kluba 'Sarajevo', a smrtno je stradao na mjestu događaja. Grom ga je direktno pogodio, svi smo mislili da je u telefon, ali telefon je bio pored njega, nije čak ni oštećen. I nama je ovo prvi slučaj da vidimo nekoga koga je grom ubio. Nismo u tom trenutku znali ni hoće li biti još pražnjenja, još udara groma", priča Ikonić.

U društvu prijatelja 

Nakon što su kontaktirali s Policijskom upravom Foča i javnim tužiteljem, spasioci su tijelo nastradalog planinara snijeli do vozila, a zatim transportirali na Tjentište, gdje su stigli oko ponoći.

Nastradali planinar, kaže Ikonić, na Zelengori nije bio sam, već u društvu s prijateljem, a u jednom trenutku su se razdvojili.

"Bilo ih je dvojica, po dogovoru je trebalo da se nađu kod jednog izvora, ali kako nije došao stvorila se sumnja kod njegovog druga i on je pošao da ga traži. Bilo je svjedoka koji su pratili iz katuna kada se sve to dogodilo", navodi Ikonić.

Načelnik Gorske službe spašavanja dodaje da ovaj nesretni slučaj svima treba da bude za lekciju kako se grmljavina ne shvaća olako.

"Bio je najisturenija točka, tu nema nijednog drveta, nijednog stabla, čistina je, golet, bio je dominantna kota. Ne znamo bi li se ovo dogodilo da ih je bilo više ili da se pomjerio u podnožje, ali on je u tom trenutku bio najisturenija točka na toj koti od 1.700 metara nadmorske visine", napominje Ikonić.

Milijun teorija 

Ovaj iskusni spasioc ističe da postoji milijun teorija o tome kako se zaštiti od udara groma, između ostalog da je potrebno čučnuti i napraviti što manju metu od sebe, ne nositi ništa metalno, ali da je najbolje, ako se već ne mora, ne boraviti na čistini i na visini za vrijeme grmljavine.

Ako se zateknemo na takvom prostoru, onda se truditi da što prije napustimo visine.

"Ono čega se mi pridržavamo, mada je za sve nas to nepoznanica – ne biti na čistini, pomjerati se u doline, potrebno je pratiti meteo-uvjete, da u tom trenutku ne morate biti najdominantnija kota", objašnjava Ikonić.

Svi bi trebalo, savjetuje on, da prave okvirni plan za boravak u prirodi.

"Treba pratiti vremenske prognoze, ali je jučer bilo vrlo lijepo vrijeme, samo je pola sata bilo oblaka, ali se sve završilo kobno", dodao je Ikonić.

Kopirati
Drag cursor here to close