Banja Luka

Cormack: Politika SAD-a ostaje ista prema Miloradu Dodiku

Vijesti / Flash | 15. 05. 2015. u 13:30 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack potvrdila je danas da je i dalje ista politika tog veleposlanstva prema predsjedniku RS-a i SNSD-a Miloradu Dodiku, s kojim se njeni prethodnici nisu sastajali u proteklom razdoblju.

"To je i dalje politika Veleposlanstva SAD-a. Spremi smo da se sastajemo sa svima koji su spremni na konstruktivan način raditi na budućnosti BiH. Od, siječanja, od kada sam došla javni komentari predsjednika RS-a Milorada Dodika nisu išli u skladu s pozitivnom agendom reformi i mogućnostima koje se pružaju BiH. Ako se to promijeni, ja sam tu", naglasila je ona u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Ponovila je da je SAD posvećen teritorijalnom integritetu BiH, uz potpuno poštovanje RS-a i Federacije BiH, kao njena dva entiteta.

"BiH je međunarodni partner SAD-a - naglasila je Cormack i još jednom izrazila sućut obitelji stradalog u terorističkom činu u Zvorniku.

"Terorizam je pitanje koje se tiče svih nas i koje nas sve pogađa...", rekla je američka veleposlanica i pozdravila suradnju sigurnosnih agencija na svim razinama u BiH.

Naglasila je da svi moraju naći pristup u rješavanju tog problema, a ne da pojedinci to koriste da stvore dodatne probleme.

"Jezik, kao onaj koji podsjeća na 1992.godinu, uopće nije rješenje niti koristan u ovoj situaciji i svi moramo učiniti sve što je u našoj moći da sagledamo stvarne probleme i naći način da se oni rješavaju", istakla je Cormack.

Navela je da će Veleposlanstvo SAD-a pratiti sva događanja u vezi sa Zakonom o javnom redu i miru u RS-u, kao i s najavama usvajanja novog zakona koji se tiče rada neprofitnih organizacija.

Cormack je danas u Banjoj Luci s premijerkom RS-a Željkom Cvijanović potpisala Memorandum o razumijevanju o provođenju USAID-ovog programa reforme fiskalnog sektora u RS-u.

Istakla je da se moraju rješavati ekonomski problemi u BiH te da su potrebne kompetentne vlasti i ekonomske politike.

Kopirati
Drag cursor here to close