nije donijelo dobra

Čubrilović: Homogenizacija naroda sliči na situaciju početkom devedesetih

Vijesti / Flash | 14. 10. 2015. u 07:37 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povijesno pomirenje SDA i SBB-a homogenizira bošnjačku političku scenu, a po mišljenju Čubrilovića homogenizacija bilo kojeg naroda unutar BiH nikome nije ništa dobro donijela.

''Takvu situaciju smo imali početkom devedesetih i vjerujem da nitko ne bi želio da se tako nešto ponovi. Ali nama u RS jeste neophodno političko jedinstvo. To jedinstvo nikako ne bi smjelo biti na štetu drugih, nego u smislu rješavanja problema običnih građana'', misli Čubrilović.

S obzirom da je prošla godina dana od izbora, Čubrilović je ocijenio kako je trenutni parlament, najuspješniji u BiH.

''Naravno da to ne znači da nije moglo bolje i više, moglo je. Radili smo onim tempom koji su diktirali ovlašteni predlagači zakona. Očekujem kako ćemo ispuniti zadati plan i program rada'', reko je Čubrilović za Nezavisne.

Na novinarski upit, o novom izvještaju Europske komisije o napretku BiH, koji je neslužbeno najpozitivniji do sada, Čubrilović je kazao da sada treba gledati u smjeru ispunjavanja preuzetih obveza u skladu s nadležnostima.

''Prioritet broj jedan nam mora biti gospodarstvo, zapošljavanje, rješavanje socijalnih problema'', kaže Čubrilović, napominjući kako se previše energije gubi vraćajući na političke teme koje ne donose efekte.

Na novinarski upit kada bi odluka o referendumu u RS mogla biti usvojena u "Službenom glasniku", Čubrilović je kazao kako je Vijeće naroda pokrenulo još jedan zahtjev za ocjenu zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

''Tek kada se razriješe sve primjedbe, naša obaveza je da odluku objavimo u "Službenom glasniku". U ovom trenutku nije moguće dati procjenu kada će se to desiti'', kaže Čubrilović.

Od posebne sjednice NS RS-a o djelovanju predstavnika RS u zajedničkim organima Čubrilović očekuje korektnu raspravu iz koje će proisteći zaključci koji će RS odvesti u mirnije razdoblje. Što se tiče koalicije u RS-u Čubrilović je kazao da nezadovoljstvo postoji, ali koalicija egzistira isuviše dugo da bi bila dovedena u pitanje. Vjeruje pak, kako Vlada RS-a ima povjerenje skupštinske većine te da nitko ne razmišlja o promjenama u sastavu Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close