Razgovor

Cvijanović: Teško razdoblje za RS, ali nema bankrota

Vijesti / Flash | 06. 01. 2015. u 09:22 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istaknula je da Srpska prolazi kroz teško razdoblje, da će se teškoće osjećati još nekoliko godina, ali da nije ni blizu bankrota kako bez argumenata tvrdi opozicija. "Nismo visoko zaduženi i u stanju smo da servisiramo svoje obaveze po osnovu zaduženja, ali i sve unutarnje obaveze. Ponovno smo u situaciji da više vraćamo nego što se zadužujemo, što je veoma važan momenat", rekla je Cvijanović.

Ona je naglasila da je Vlada Srpske opredijeljenja da ide putem reformi koje će obuhvatiti sve oblasti. "Naš najveći interes vezan je za poboljšanje stanja u gospodarstvu. Iz tog razloga definirali smo mjere koje podrazumijevaju rasterećenje u gospodarstvu i poboljšanje likvidnosti. Jedna od mjera bit će i uvođenje više reda u sam sistem, agencije i upravne organizacije, što će za rezultat imati smanjenje broj određenih agencija i uprava", dodala je Cvijanović, a prenosi Srna.

Prema njenim riječima, hrabrije i snažnije će se ući u sferu javnih poduzeća. "Hoćemo javna poduzeća koja pozitivno posluju, ostaruju dobit, a ne koja akumuliraju gubitak", naglašava Cvijanović za "Euro Blic". Ona je ocijenila da nisu realni zahtjevi poslovne zajednice koji se odnose na smanjenje stope doprinosa.

"Republika Srpska ima najniže stope doprinosa. Nismo u prilici da razmišljamo o njihovom smanjenju, ali moramo raditi na iznalaženju novih izvora financiranja za veću sigurnost naših fondova", kaže Cvijanović. Govoreći o usvajanju novog zakona o radu u ovoj godini, ona je rekla da se još nije došlo u fazu da dva najvažnija partnera - sindikat i poslovna zajednica kažu šta je sporno, a šta nije.

"Vlada je opredijeljena da pomogne u rješavanju nedoumica među socijalnim partnerima i da inoviramo zakonodavstvo koje bi više odgovaralo vremenu u kom živimo. Hoćemo radnika koji će sa više sigurnosti čekati plaću i da zna da će je dobiti, ali i da stvorimo uvjete da ih poslodavci zaposle", zaključila je Cvijanović.

Kopirati
Drag cursor here to close