Dodik

Da BiH bude OK, Srpska mora biti OK

Vijesti / Flash | 05. 11. 2015. u 10:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Da bismo i mi mogli reći 'OK je BiH', konačno mora se čuti i 'OK RS'", rekao je u intervjuu za Nezavisne novine predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Između ostalog, rekao je kako odnosi Srba i Bošnjaka kao problem ne postoji.

''U BiH je riješeno tako kako je riješeno - dva entiteta i zajednička razina. E sad, politički odnosi - to je nešto sasvim drugo. Kontinuitet problema koji je ranije postojao je to što su se Bošnjaci, ranije Muslimani, stavili na liniju rušitelja Jugoslavije, a Srbima je bilo važno da Jugoslavija ostane zato što su bili rasuti po svim republikama. I zato je bio nacionalni interes Srba očuvanje Jugoslavije. Bošnjaci su se stavili na stranu rušitelja Jugoslavije i proveli unilateralnu secesiju bez suglasnosti Srba u BiH'', rekao je Dodik i dodao kako ti odnosi ''ne mogu biti odnosi s puno izražene ljubavi, ali mogu biti odnosi s puno izraženog uvažavanja''.

''Srbi su stradalnici kao i Bošnjaci. I u organizacijskom, državnom smislu svi koji su činili zločine su procesuirani i nisu imali državnu zaštitu, za razliku od Bošnjaka gdje to stoji. Imamo priču o Naseru Oriću, koga su vlasti dugo štitile. Sada vidimo da je pod optužnicom. Moja poruka je da je potrebno očuvati mir i uvažavanje. Ne smije biti negacije, i da Srbe smatraju primarno konstitutivnim narodom ovdje i da je RS politički i teritorijalni minimum za naše živote ovdje'', rekao je.

Raspakiranje Daytona i stalno inzistiranje da se umanji značaj RS, kaže Dodik, može samo dovesti do razlaza.

Govoreći o referendumu, rekao je kako se referendum oduvijek u demokraciji smatrao kao najdirektnije izražavanje volje naroda.

''Ako prihvatamo europske vrijednosti, ne bi trebalo biti protiv tih stvari. Ovo nije referendum o secesiji, niti secesijska namjera postoji. Ako se bude uvažilo mišljenje o sudu i tužiteljstvu i ako dođe do reforme na bazi Ustava, neće biti nikakve potrebe za tim'', dodao je.

Dodik je rekao kako i ''svijet neće da nas sluša'', smatrajući nas manje vrijednima...

''Sve ovdje na ovom prostoru. Nekad su to Srbi, nekad neki drugi. Oni ne smatraju da nas trebaju uvažavati. Oni nas tretiraju po principu nametanja. Mi smo ovdje oni nad kojima mogu eksperimentirati. Mogli ste čuti gotovo nevjerojatnu izjavu gospođe Merkel o mogućnosti rata ovdje. Svatko tko živi ovdje očigledno može zaključiti da je to neka gotovo minimalna, daleka mogućnost. I onda Balkan njima postane stereotip kojeg koriste kako njima treba'', kaže Dodik.

Govoreći o izjavi da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić u BiH odabrao pogrešnog partnera, rekao je kako ''nikad tako nešto nije rekao''.

''To je očigledno neka podvala. Ono što sam ja rekao jeste da je razumljiva pozicija Srbije za stvaranjem regionalne sigurnosti i da Vlada na ovaj način pokušava ostvariti kontakte u regiji. Ali jesam rekao da Vijeće ministara nije vlada i da bi bilo bolje da je sastanak bio s dvije vlade entiteta jer entiteti imaju više državnih nadležnosti nego Vijeće ministara za rješavanje problema za koje je Srbija zainteresirana. To jesam izjavio i iza toga stojim'', rekao je, između ostalog, Dodik u intervjuu Nezavisnim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close