o izbjeglicama

Davenport: Potrebna fleksibilnost u planiranju, jer se očekuje veći broj izbjeglica

Vijesti / Flash | 05. 10. 2015. u 12:40 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef izaslanstva Europske unije u Srbiji Michael Davenport ponovio je danas pohvale na račun svih u Srbiji za odnos prema izbjeglicama i rekao da očekuje da će na sastanku u Luksemburgu biti formiran novi fond za pomoć državama kroz koje prolaze izbjeglice s Bliskog istoka.

Davenport je na skupu posvećenom toj problematici naglasio neophodnost bliske suradnje Europske unije, međunarodnih donatora kao i država kroz koje izbjeglice prolaze, posebno imajući u vidu da dolazi zima, javio je Tanjug.

On je istaknuo da se mora biti fleksibilni u planiranju, jer se očekuje veći broj izbjeglica u narednom razdbolju.

EU je, kazao je Davenport, odlučna nastaviti pokazivati istinsku solidarnost s državama u regiji, sada u vezi s izbjegličkom krizom, po uzoru na suradnju tijekom prošlogodišnjih poplava.

On je naglasio da je ovo što se događa veliki test i za EU i da je vrijeme za nove, smjele i odlučne akcije i njenih institucija, ali i država članica kako bi se načelo solidarnosti i humanosti primijenio u praksi.

"Želim naglasiti spremnost EU da nastavi i dalje pomagati na konkretan način", rekao je Davenport, istaknuvši da se moraju planirati i različiti scenariji u izbjegličkoj krizi.

Davenport je posebno naglasio značaj predstojećeg sastanka u Luksemburgu, na kojem očekuje da će sudionici donijeti zajedničku deklaraciju u vezi s pomoći državama kroz koje prolaze izbjeglice.

Naglasivši značaj angažiranja građanskog društva na pomoći izbjeglicama, kao i njihovu suradnju s državnim organima, Davenport je najavio da je EU spremna za nastavak suradnje sa svima koji su angažirani na tom problemu.

Otvarajući skup premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da je Srbija u migrantskoj krizi pokazala humano i solidarno lice, da je pružila ruku svakom i pomogla koliko je mogla, te poručio da nikada neće prihvatiti politiku mržnje prema tim ljudima i nikada neće dopustiti skupove protiv njih.

U tom je smislu rekao i da u regiji treba neizostavno riješiti sva otvorena bilateralna pitanja, "kako bismo mogli proizvesti održivu stabilnost na Balkanu".

Kopirati
Drag cursor here to close