ISS Mostar

Detalji izvlačenja helikoptera - Korišteni su podvodni "liftovi"

Korišteni su podvodni "liftovi", odnosno "padobrani" koji se pod vodom pune komprimiranim zrakom i na taj način stvaraju uzgonsku silu
Vijesti / Flash | 30. 08. 2024. u 16:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Interventna Spasilačka Služba Mostar na svojim stranicama je objavila da se na poziv FUCZ, 29.i 30. kolovoza priključila u akciju potrage i izvlačenja helikoptera Oružanih snaga BIH na području Jablaničkog jezera.
 
''Na teren smo uputili tim tehničkih ronioca zbog specifičnosti intervencije. Helikopter je, kao što je javnost već informisana, zakačio sajle dalekovoda, pao u vodu, posada je spašena'', navode na stranici.

Podvodni liftovi

Helikopter je potonuo na dubinu od oko 6 metara, u mulj i blato. Ne postoje prilazni putevi mjestu nesreće.
 
''Zbog svega navedenog, odlučili smo, zajedno sa kolegama iz FUCZ, da letjelicu pokušamo posebnom tehnikom da podignemo na površinu. Korišteni su podvodni "liftovi", odnosno "padobrani" koji se pod vodom pune komprimiranim zrakom i na taj način stvaraju uzgonsku silu na potopljene predmete. Korišteni liftovi različitih uzgonskih sila, ( 250kg, 500kg, 1 tona 2 tone) zbog specifičnosti letjelice i athezivnih sila između helikoptera i blatnjavog dna'', navode.
 
Još jedna specifičnost kod ove intervencije je, kako kažu to što je, za razliku od vozila, kod kojih smo imali veliko iskustvo u podizanju, kod helikoptera težište direktno ispod propelera, znači na vrhu letjelice, a trebalo ga je postaviti na "skije".

Mala dubina i zapinjanje letjelice

''Otežavajući faktor je i relativno mala dubina, gdje kod svakog podizanja dio letjelice zapne za dno. Posle puno podešavanja podvodne opreme, višesatnih podizanja i spuštanja djelova helikoptera, pomicanja prema obali, helikopter izvučen na suho'', naveli su.

ISS se nastranicama zahvalio FUCZ-u, Ministarstvu obrane BIH, Federalnoj upravi policije, i svim drugima koji su prepoznali ISS kao jedinicu sposobnu za najkompleksnije intervencije, te im ukazali povjerenje da sudjeluju u ovoj akciji.
 
''Ministarstvu odbrane želimo da se ovo više nikada ne ponovi i da nastave nesebično pomagati građanima BIH, kao što su to i do sada radili'', dodaju na stranicama.

Ministarstvo obrane je na svojim stranicama zahvalilo svima koji su pomogli u izvlačenju poručujući da je letjelica je izvučena uspješnom suradnjom Oružanih snaga BiH, Federalne uprave policije, Federalne uprave civilne zaštite, Civilne zaštite Grada Konjica, te drugih službi, kao i lokalnog stanovništva.

Zašto je i lokalno stanovništvo moralo pomagati uz sve snage, stručnjake i službe, no dobro je znati da su građani voljni pomoći.

Nakon toga, poduzete su dalje radnje da se helikopter sigurno preveze na lokaciju OS BiH.

 

 
 

BONUS VIDEO

Video: Salem Marić o gradnji bazena
Kopirati
Drag cursor here to close