Izvukli ga specijalci FUCZ

FOTO | Izvučen helikopter OSBiH iz Jablaničkog jezera

Na terenu su specijalci FMUP-a, koji su uspješno izvukli helikopter.
Vijesti / Flash | 30. 08. 2024. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dva dana na površinu je izvučen helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane, nakon što je u srijedu u 11 sati pao u Jablaničko jezero.

Na terenu su specijalci FMUP-a, koji su uspješno izvukli helikopter.

Procesu izvlačenja prethodilo je lociranje helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od ronilačkog tima Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije na dnu Jablaničkog jezera.

 
''Federalna uprava civilne zaštite je na zahtjev Ministarstva odbrane BiH uputila ronioce, pripadnike Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom sa potrebnom specijaliziranom opremom i čamcim koji su odmah uputili na mjesto pada helikoptera. Nakon što je ronilački tim Specijalne jedinice Federalne uprave policije u Jablaničkom jezeru locirao helikopter, ronioci Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje pod vodom i Interventne spasilačke službe Mostar jučer su zaronili na navedenoj lokaciji u cilju povlačenja helikoptera prema obali jezera kako bi se olakšalo njegovo izvlačenje iz vode'', navodi FUCZ na svojim stranicama.

Podsjećamo, helikopter je pao nakon što je zakačio za žicu od električne energije tijekom priprema za vježbu brzog spašavanja na vodi Civilnom zaštitom Konjic.

Podsjetimo, u helikopteru se nalazila četveročlana posada u sastavu pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja, svi su srećom preživjeli i neozlijeđeni.

Ministar obrane BiH Zukan Helez nakon pada je prokomentirao stanje helikoptera, rekavši kako su procjene da na helikopteru nema veće štete, ali je potonuo u potpunosti.

U trenutku kada je davao izjavu Helez nije mogao reći gdje bi se helikopter mogao popraviti, vjerujući da će se moći popraviti u BiH.

Na novinarski upit o broju helikoptera koji su ostali Oružanim snagama, odnosno jesu li ostala samo dva isparavana helikoptera, Helez je rekao kako je ostalo još 10 helikoptera. ''Imamo ih ukupno  jedanaest. Nije mi jasno zašto tolika negativna priča da nemamo helikoptere, sve je potpisano, platili, još pet helikoptera imamo da uvezemo. Imat ćemo 16 helikoptera. Želim svim medijima u BiH da kažem nije tačno. Mi imamo šest koji su spremni za gašenje požara, a 11 ukupno'', rekao je Helez. 

Kopirati
Drag cursor here to close