i slovenskim mentalitetom

Dijete socijalizma želi kapitalizam s ljudskim licem

Vijesti / Flash | 13. 02. 2015. u 15:35 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u petak da je cilj njegove vlade izvući zemlju iz krize, ali i promijeniti obrazac "vulgarnog kapitalizma" koji je u zemlji dominirao nakon stjecanja neovisnosti.

"Želimo kapitalizam s ljudskim licem, tržišno gospodarstvo koje će imati slovensku boju, mentalitet i tradiciju", pojasnio je je Cerar svoju političku filozofiju u razgovoru za portal slovenskog Telekoma.

Kapitalizam koji se, pod firmom tranzicije u tržišno gospodarstvo, razvio u Sloveniji je pogrešan, ocjenjuje slovenski premijer.

"Nažalost, mi smo u devedesetim godinama ustoličili najvulgarniji oblik predatorskog kapitalizma, čemu smo dodali veliku mjeru koruptivnosti", rekao je Cerar te dodao da su se u tom procesu oni koji su bili najlukaviji privatizacijom, klijentelizmom i logikom pljenidbe obogatili na račun ostalih te da on želi afirmirati drukčiji model.

"Ako brojni europski narodi koji imaju parlamentarnu demokraciju, poput Austrijanaca, Španjolaca ili Šveđana i Norvežana, mogu ostvarivati kvalitetan život i zaštitu ljudskog dostojanstva i socijalnih prava, a ekonomski su uspješni, ne znam zašto za to ne bi bili sposobni i mi Slovenci", kazao je Cerar, dodavši da je cilj njegove vlade izlazak iz gospodarske krize, te reforme i održivo
gospodarstvo, ali i zadržavanje dostojne razine postignutih socijalnih prava u zdravstvu, obrazovanju i na drugim područjima.

Cerar je priznao da je za sebe u jednom novinskom intervjuu označio kao "dijete socijalizma", ali je istaknuo da njegova stranka, koju je osnovao lani pred parlamentarne izbore i s njom postigao veliki uspjeh, nema mnogo sličnosti s Udruženom ljevicom (ZL), također novom strankom koja, međutim, zastupa radikalne ideje i bori se za "demokratski socijalizam 21. stoljeća".

"Istina, rekao sam da sam dijete socijalizma jer sam mladost proveo u tom jugoslavenskom sustavu koji je bio specifičan oblik komunizma, no po svojoj totalitarnosti mnogo blaži od mnogo drugih političkih sustava", kazao je Cerar te dodao da je to njegovo osobno iskustvo koje može biti strano naraštajima koji to nisu doživjeli.

Cerar je naglasio da je osnovna razlika između njegove centrističke i liberalne stranke te stranke Udružena ljevica (ZL) u tome što se on protivi idejama rehabilitacije nekadašnjeg sustava, čije su se društvene i ekonomske ideje pokazale kao pogrešne, iako će možda biti aktualne "kad ljudi postignu jedan viši stupanj razvitka".

"Sada smo još u krizi iz koje želimo izaći, a mislim da idemo pravim smjerom. Bilježimo prve pozitivne znakove oporavka i nadam se da ćemo zajedno ići naprijed, u jednu normalnu, zajedničku i bolju budućnost", kazao je Cerar.

(Fena) ib

Kopirati
Drag cursor here to close