Od požara

Dim pokrio nebo iznad Mostara

Oko Mostara aktivni su požari većih razmjera već treći dan.
Vijesti / Flash | 02. 08. 2024. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dim koji bukti s požarišta oko Mostara prekrio je nebo nad gradom.

Podsjetimo, oko Mostara aktivni su požari većih razmjera već treći dan. Trenutačno je aktivan veći požar na brdu iznad naselja Jasenica te u blizini Krivodola.

Vatrogasci su na terenu, a požari su zasad, zahvaljujući nadljudskim naporima pripadnika profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi i mještana koji su priskočili u pomoć, pod nadzorom.

''To i dalje ne znači kako smo izvan opasnosti jer na stanje s požarom utječe niz čimbenika, osobito snaga i smjer vjetra. U dogovoru sa zapovjednikom Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar upućen je zahtjev Oružanim snagama BiH za pomoć u gašenju požara iz zraka'', kazao je jutros šef Operativnoga centra Civilne zaštite HNŽ-a Marin Čović, dodavši kako su u stalnomu kontaktu sa svim gradovima i općinama odnosno svim vatrogasnim postrojbama na prostoru Županije. 

Požari ne ostavljaju samo trag uništenja na svojoj neposrednoj putanji, nego stvaraju i val zdravstvenih problema jer štetne čestice i toksični plinovi putuju zrakom.

Ljudi izloženi dimu mogu razviti različite simptome, od manjih problema poput svrbeža očiju, iritiranog grla i glavobolja do ozbiljnijih posljedica kao što su otežano disanje i srčani udar. 

 Jednom kada požar zahvati veće područje i dim se proširi okolnim mjestima, svi koji udišu dim su u opasnosti. Što ste bliže izvoru požara, kvaliteta zraka postaje lošija što može dovesti do: Glavobolje Nadraženih očiju i sinusa Curenja nosa Kašlja i iritiranog grla Umora Otežanog disanja.

"Ako osjetite izrazito otežano disanje ili bol u prsima koja vas brine, trebali biste potražiti hitnu medicinsku pomoć što prije", kaže Timothy Daum, doktor medicine i pulmolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Michiganu - Zapad u gradu Wyoming.

 

Kopirati
Drag cursor here to close