Šuškanje

Direktorske pozicije: DF bi OSA-u, SDS SIPA-u

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 08:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najveće zanimanje među novim koalicijskim partnerima pobuđuju direktorske pozicije u sigurnosnom sektoru: Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA), pišu Nezavisne novine navodeći kako je, usporedo sa završetkom procesa uspostavljanja vlasti na državnoj razini počinju intenzivni pregovori o raspodjeli ključnih državnih agencija i direkcija.

Stranački lideti svoje su želje za određenim foteljama već istaknuli u neformalnim kontaktima, a ništa manje zanimanja nije ni za pozicije u Regulatornoj agenciji za komunikacije (RAK), IDDEEA te Agenciji za državnu službu (ADS) i Direkciji za evropske integracije (DEI).

Svaka moguća kombinacija, međutim, mora imati utemeljenje i u nacionalnom balansu, odnosno zastupljenosti naroda.

Dragan Ćuzulan, glavni tajnik SDS-a, stranke koja će u raspodjeli pozicija sudjelovati kroz participaciju Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP), potvrđuje da još nisu otvoreni službeni razgovori o direkcijama i agencijama.

"Međutim, očigledno je da ćemo morati urgentno djelovati, pogotovo tamo gdje su istekli mandati. Pokušat ćemo s novim ljudima dobiti novu kvalitetu. SIPA je svakako agencija čijim radom nismo zadovoljni", kaže on, priznajući da je SDS najviše zainteresiran za RAK te sektor sigurnosti.

"Za RAK smo zainteresirani pogotovo nakon ovih zadnjih zakona koji su usvojeni u RS (Zakon o javnom redu i miru, op.pr.), ali i za sektor sigurnosti, jer smatramo da je potrebno otvoriti pravu borbu protiv kriminala i korupcije", ističe Ćuzulan.

Dakle, navode Nezavisne, SDS pikira najmanje na SIPA i RAK, iako će se i drugi nešto pitati.

DF se dugo dovodio u vezu s preuzimanjem SIPA-e, međutim Sifet Podžić, glavni tajnik stranke, je ovakve navode odbacio.

"To je pogrešno, jer mi uopće još nismo došli do agencija. Ni u stranci nismo razgovarali o agencijima, a kamoli da insistiramo na SIPA-i", rekao je Podžić.

I Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA, navodi da raspodjela pozicija u državnim agencijama do sada nije bila predmet službenih razgovora.

"Ni organi SDA nisu o tome razgovarali. Međutim, sređivanje stanja u agencijama svakako zahtijeva hitnost, u RAK-u, IDDEEA, pa i OSA-i", ističe Ahmetović.

Posljednje informacije Nezavisnih novina tako govore da je lider DF-a Željko Komšić mjesto direktora OSA već uveliko rezervirao za Zlatka Miletića, dugogodišnjeg direktora Uprave policije FMUP-a, koji posljednjih godina obnaša dužnost izvršnog direktora SEPCA - Asocijacije šefova policija zemalja jugoistične Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close