Godina od prosvjeda

Formiran policijski stožer zbog reprize prosvjeda

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 08:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Operativni stožer više policijskih agencija formiran je zbog informacija o mogućem okupljanju građana koji žele obilježiti godišnjicu prosvjeda od 7. veljače prošle godine, kada su zapaljene zgrade nekoliko županijskih vlada u FBiH, ali i zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu, prenosi Srna.

"Stožer je formiran na osnovu Sporazuma o međusobnoj suradnji između policijskih agencija, potpisanog u lipnju prošle godine. Sjedište Stožera je u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, a cilj mu je praćenje sigurnosne situacije i suradnja između agencija", rekao je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić.

Osim pripadnika Direkcije, u radu Operativnog stožer, koji je formiran jučer, sudjeluju i službenici Granične policije, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) federalne Uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, prenijele su Nezavisne novine.

"Direkcija i ostale agencije dodatno su radile na edukaciji službenika i na nabavci opreme i mnogo smo spremniji", naglasio je Vilić.

Policijske agencije prikupile su informacije o mogućim prosvjedima građana u subotu, 7. veljače, u Sarajevu, Zenici i Tuzli.

U Tuzli najavljeni prosvjedi

Sindikat solidarnosti Tuzlanskog kantona organizira sutra ispred zgrade kantonalne vlade obilježavanje godišnjice prosvjeda u veljači.

Cilj mirnih prosvjeda je, kako su naveli u pozivu, uputiti prioritetne zahtjeve novim vlastima, kojima će dati 100 dana roka za njihovo ispunjavanje.

Neki od prioritetnih zahtjeva su oslobađanje od bilo kakve prekršajne ili krivične odgovornosti svih sudionika događaja iz veljače 2014. te hitno pokretanje proizvodnje u gospodarskim društvima koja imaju perspektivu, kao što su "Dita", "Aida", "Livnica", "Konjuh".

Također, traži se hitno donošenje zakona o uvezivanju staža svim radnicima, bez obzira na strukturu kapitala, s akcentom na uvezivanje staža radnicima koji ispunjavanju uvjete za mirovinu.

Sindikat solidarnosti TK-a poručuje da će od nove vlasti tražiti i donošenje novog zakona o stečaju gdje bi radnička potraživanja bila u prvom isplatnom redu i u cijelosti izmirena, ukidanje svih privilegija izabranim zvaničnicima, s akcentom na ukidanje “bijelog kruha” te smanjenje broja ministarstava u kantonima i Federaciji BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close