Pozitivne priče

Dobre priče u Mostaru postoje, ali se ne čitaju

Vijesti / Flash | 28. 07. 2015. u 11:20 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Uopće nije teško generirati dobre i pozitivne priče u BiH. Prepoznajemo ih u radu s 30 općina, naravno, i u Mostaru. Susrećemo se s dobrim ljudima koji su afirmativni i koji žele surađivati. I koji, o čemu svjedoči veliki odziv na naše događaje, žele razgovarati s drugima, čuti ih i razumjeti'', rekla je za Bljesak.info Majda Behrem-Stojanov, direktorica projekta PRO-Budućnost, u sklopu kojeg je u posljednjih godinu i pol održano niz aktivnosti koje imaju za cilj izgraditi pomirenje i povjerenje među građanima svih etničkih skupina.

Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost značenje je kratice ovog projekta koji se odvija pod okriljem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementira ga Catholic Relief Services (CRS) u suradnji s Fondacijom Mozaik, Caritasom Biskupske konferencije BiH, Forumom građana Tuzla i Helsinškim parlamentom građana iz Banja Luke.

Behrem-Stojanov ističe kako iskustvo rada na ovom projektu, čija je svrha istaknuti jednakost i snažne poruke mira među svim ljudima na području BiH, potvrđuje kako ipak negativne vijesti privlače više pažnje.

''Dobrih priča ima, druga je strana to što takve poruke nisu dovoljno vidljive u medijima, jer je, nažalost, prirodno da negativne vijesti privlače više pažnje i dobiju veću gledanost. No, mi radimo korak po korak, i s medijima, kako bismo artikulirali dobre priče koje sigurno imaju utjecaj na građane, jer je prijeko potrebna protuteža negativnim vijestima” , govori direktorica ovog projekta.

Među prvim aktivnostima održanim u Mostaru bila je izložba grafika ''Otisci multioriginalne BiH'' i prateća diskusija na temu ''Može li umjetnost povezati i doprinijeti pomirenju među narodima u Bosni i Hercegovini'', kada je predstavnik USAID-a, Jaidev Singh, istaknuo kako je 'PRO-Budućnost' najveći projekt pomirenja kojeg trenutno u BiH vodi Vlada Sjedinjenih Država te pozvao da se u BiH promatra suština stvari, ukazujući kao primjer upravo izložbu mladih umjetnika iz cijele BiH.

''Ako pogledate ta umjetnička djela, ne možete reći je li to naslikao Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Na isti način je lijepo. Mislim da je to ljepota BiH. Ako promatrate neku osobu, molim vas, promatrajte njezine kvalitete, a ne njezinu etničku pripadnost, a umjetnost je simbol te kvalitete'', rekao je tom prilikom Singh.

Uz navedeni, ova organizacija je u Mostaru održala još niz projekata poput onih na temu 'Vjera i oprost', 'Dan otvorenih vrata',' 'Moja priča: Izaberimo mir zajedno', te susret učenika iz Mostara i Nevesinja koji je za cilj imao učenje o drugom i drugačijem, otvaranje k povjerenju, prihvaćanju različitosti, ali i jedinstvenosti.

''Grad Mostar i Općina Nevesinje su od samog početka našeg projekta pokazali veliku podršku našem projektu i aktivnostima koje smo organizirali. Radna grupa koju imamo u Mostaru je naša 'produžena ruka' i sve aktivnosti koje smo imali u planu projekta PRO-Budućnost smo uspješno i realizirali'', rekla je za Bljesak.info Tatjana Grujo ispred Caritasa Biskupske konferencije BiH.

Grujo ističe kako je za ovo područje bitno istaknuti i podršku koju imaju od čelnih ljudi zajednica Mostar i Nevesinje, te je i sam pokazatelj toga i što je projekt 'Javno govorenje žrtava rata' pod nazivom ''Moja Priča'' uspješno održan u Vijećnici grada Mostara.

''U nekoliko navrata učenici iz srednje škole Aleksa Šantić Nevesinje zajedno s učenicima mostarskih srednjih škola sudjelovali su na našim aktivnostima - uz smijeh, nova prijateljstava, radoznalost -onako kako to mladi znaju. Dan otvorenih vrata, u sklopu kojeg je organizirana posjeta vjerskim objektima, okupio je više od 40 srednjoškolaca koji su svoje prijateljstvo nastavili i nakon same posjete'', objašnjava Grujo i dodaje kako su se Mostar i Nevesinje kao zajednice USAID-ovog projekta PRO-Budućnost do sada pokazale kao proaktivne, vrijedne i s konkretnim rezultatima – koji se izravno mogu primijeniti u potpunosti na USAID-ov projekt PRO-Budućnost, a to je izgradnja mira i povjerenja.

Uz dobru suradnju između organizatora projekata 'PRO – Budućnost' i sudionika projekta iz Mostara i Nevesinja, zabilježene su i pozitivne reakcija čitatelja na aktivnosti provedene u ovom gradu, pa smo mogli iščitati iz komentara na vijesti o projektima kako je riječ o značajnim aktivnostima za budućnost te pozive na odgovornost svih nas da slijedimo primjer mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close