Borba protiv terorizma

Dodik: Važno je da smo obučeni za slučaj terorističkih napada

Vijesti / Flash | 21. 11. 2015. u 13:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je u subotu u Srbiji pripadnicima sigurnosnih, policijskih i vojnih snaga na pokaznoj vježbi koja simulira borbu protiv terorizma te istaknuo kako je vrlo važno da su te snage i u Srbiji i u Republici Srpskoj obučene za slučaj napada terorista.

Dodik je rekao da RS i njene policijske snage imaju obvezu da štite sigurnost zemlje i građana, a važno im je, kako je naglasio da i u Srbiji vide sposobnost za to.

Kako je istaknuo, od izuzetnog je značaja spremnost za reagiranje u izvanrednim situacijama, posebno u svijetlu nedavnih događanja u BiH, prenosi Tanjug.

RS oslonjen na Srbiju

"Prostor gdje mi živimo se čini posebno važnim; mogli ste da vidite teroristički napad. Zato je važno da naša policija bude sposobna da odgovori, da može da surađuje sa svima u regiji, a prirodno najviše smo oslonjeni na Srbiju", zaključio je on.

Novinari su ga upitali i „kako tumači činjenicu da nakon terorističkog napada u Zvorniku bošnjački dužnosnici nisu reagirali, a on je to opisao kao neku vrstu opstrukcije u pogledu određivanja karaktera tog čina.

"Vidljivo je da u BiH na jednoj strani postoji takvo raspoloženje, ali danas je važno reći da muslimani u BiH i islam ne treba da dobiju etiketu koja bi mogla da se pripiše na osnovu terorističkih napada i činjenice da su mnogi teroristi muslimani", rekao je Dodik.
RS, prema njegovim riječima, želi suradnju u svakoj vrsti borbe protiv terorizma, a za to su potrebne kreativne i vojne snage u okviru bošnjačkog naroda i političke strukture.

RS će, dodao je, sudjelovati u koordinaciji s drugim snagama u borbi protiv svakog terorističkog čina na prostoru, ne samo RS, nego i BiH i surađivat će sa svim agencijama u regiji.

Cvijanović: Zbog prijetnji od terorizma dalje jačati policiju RS

Republika Srpska, zbog svih izazova i globalnih prijetnji od terorizma, mora i dalje osposobljavati, opremati i kadrovski jačati svoju policiju te osigurati prostor za njenu adekvatnu obuku, izjavila je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović.

U tijeku je procedura nabavke adekvatne opreme za MUPRS-a, a kako je najavila uslijedit će i zapošljavanje svih onih koji su došli do diplome u okviru Visoke škole unutrašnjih poslova RS.
Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ocijenila da je predloženi rebalans proračuna planiran u skladu s potrebama, te da povećanje proračunskog okvira ne predstavlja "krpljenje proračuna“.

Ukupna proračunska sredstva planirana rebalansom proračuna RS za ovu godinu iznose dvije milijarde i 83,1 milijun KM, što predstavlja uvećanje u odnosu na sredstva predviđena ovogodišnjim proračunom za 2,5 posto.

Predloženi rebalans bit će razmatran na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, 2. prosinca, po hitnom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close