Parlamentarna skupština

Džaferović novi predsjedatelj Zastupničkog doma

Vijesti / Flash | 09. 12. 2014. u 12:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za predsjedatelja je izabran Šefik Džaferović, zastupnik SDA.

Za prvog i drugog dopredsjedavajućeg Doma izabrani su Borjana Krišto, zastupnica HDZ-a BiH i Mladen Bosić, zastupnik SDS-a.

Džaferović je nakon završetka sjednice izjavio kako želi da Zastupnički dom PSBiH u ovom mandatu ima konstruktivan rad iza kojeg će stajati rezultat.

''Želim da se u BiH konačno da zamah ekonomskom razvoju, zapošljavanju i svim onim pitanjima koja se nalaze u nadležnosti institucija BiH i Zastupničkog doma kao jedne od tih ključnih institucija'', kazao je Džaferović i dodao kako želi da ovaj mandat bude mandat u kojem će se stabilizirati politička scena u BiH.

Rekao je kako misli da nema nikakvih zapreka da se već odmah sada krene u imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara BiH i za imenovanje članova Vijeća ministara BiH.

''Ukoliko bi to bilo urađeno odmah, a imajući u vidu sve procedure koje je potrebno da se ispoštuju, mislim da je moguće da mi do konca godine imamo potvrđenog mandatara, dakle od Predsjedništva BiH imenovanog i od Zastupničkog doma PSBiH potvrđenog mandatara za sastav Vijeća ministara BiH'', kazao je Džaferović dodavši kako bi nakon toga u siječnju imali kompletan novi saziv Vijeća ministara BiH.

Džaferović je izabran s 27 glasova „za“, sedam protiv i osam suzdržanih.

Za su glasovali HDZ, SDA, DF, SDS i stranke iz FBiH koje imaju po jednog zastupnika. Suzdržani su bili SDP i SBB, a protiv SNSD i DNS.

Za Krišto je glasovalo 35 zastupnika, sedam je bilo suzdržano, a glasova protiv nije bilo. Za je glasovao i SNSD, kao i ostale stranke koje su glas dale Džaferoviću, s tim da su SBB i SDP ponovo bili suzdržani.

Bosić je dobio 27 glasova "za", sedam glasova je bilo protiv te sedam suzdržanih. Zastupnici SNSD-a su bili protiv njegovog izbora, a suzdržani su ponovo bili SBB i SDP.

U nastavku zasjedanja su izabrani članovi Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

U Povjerenstvo su izabrani: Asim Sarajlić (SDA), Damir Bećirović (Demokratska fronta), Fehim Škaljić (SBBBiH), Vjekoslav Bevanda (Koalicija predvođena HDZ-om BiH) Mirsad Mešić (SDPBiH), Lazar Prodanović (SNSD), Aleksandra Pandurević (SDS), Diana Zelenika (HDZ 1990), Zaim Backović (BPS), Jasmin Emrić (A-SDA), Momčilo Novaković (PDP-NDP) i Jovan Vukovljak (DNS).

Izborom članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH okončana je konstituirajuća sjednica.

Inače, zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su danas na konstituirajućoj sjednici dali svečanu izjavu.

Kopirati
Drag cursor here to close