Džaferović na putu

Europski put prihvaćen bez SNSD-a

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatili su danas jednoglasno (34 glasa) Odluku o potvrđivanju i usvajanju izjave Predsjedništva BiH.

I Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Izjavu Predsjedništva BiH.

Strateški cilj BiH

Ovom izjavom prihvaćaju se zaključci Vijeća za vanjske poslove EU, po čemu su lideri političkih stranaka u BiH, polazeći od izražene volje svih naroda i građana BiH, opredijeljeni za suverenitet, teritorijalni integritet i političku neovisnost BiH, svjesni složenosti društveno-ekonomske situacije u BiH, privrženi principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU.

Institucije vlasti u BiH implementirat će mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, mjere za jačanje vladavine prava, naročito efikasnosti institucija pravne države...

Potvrđujući kako je članstvo u EU strateški cilj BiH, pozdravljajući obnovljeni pristup EU BiH, a u skladu sa zaključcima Vijeće za vanjske poslove EU od 15. prosinca 2014. godine, politički lideri u BiH suglasni su i neopozivo se obvezuju da će institucije vlasti u BiH provesti sve reforme potrebne da bi bila uspostavljena institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim razinama vlasti.

To bi, navodi se, trebalo omogućiti da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena država koja ispunjava uslove i obaveze za članstvo u EU.

Prema ovoj izjavi, institucije vlasti u BiH će u svoje programe rada uključiti reforme potrebne za napredak BiH u procesu pridruživanja EU i u svom djelovanju davati prioritet blagovremenom provođenju tih reformi.

Zaustavljanje i pokretanje 

Također se navodi da će institucije vlasti u BiH, u dogovoru s EU i u skladu s Kopenhagenškim kriterijima i pravnom stečevinom EU, načiniti i provesti program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera, uključujući ekonomske i socijalne mjere na bazi Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, koji će imati za cilj da zaustave negativne ekonomske trendove, pokrenu proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije, potaknu održiv, efikasan, socijalno pravedan i ravnomjeran ekonomski razvoj, otvaranje nova radnih mjesta, povećaju i pravilno usmjere socijalnu zaštitu, te stvore povoljan i pravedan socijalni ambijent.

Konkretne mjere bit će sačinjene i provedene u dogovoru i suradnji s ekonomsko-socijalnim partnerima, civilnim društvom, EU i međunarodnim financijskim institucijama.

Institucije vlasti u BiH implementirat će mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, mjere za jačanje vladavine prava, naročito efikasnosti institucija pravne države u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i osiguranju pune pravne sigurnosti za svaku fizičku i pravnu osobe u BiH, mjere za ubrzanje procesa pomirenja i obnovu narušenog povjerenja, mjere za jačanje administrativne sposobnosti, unapređenje funkcionalnosti i povećanje efikasnosti institucija na svim nivoima vlasti za preuzimanje i provođenje pravne stečevine EU i drugih obveza za članstvo u EU, uključujući uspostavu efikasnog i efektivnog mehanizma koordinacije institucija svih nivoa vlasti u BiH u procesu pristupanja EU.

Nakon inicijalnih reformskih mjera, institucije vlasti u BiH, navodi se u izjavi, ostvarit će napredak u provođenju dodatnih reformi, kako bi bila unaprijeđena funkcionalnost i povećana efikasnost svih razina vlasti u BiH, te posebnu pažnju usmjerit će provođenju presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH".

Naime, Predsjedništvo BiH usvojilo je i potpisalo 29. siječnja Izjavu o europskoj opredijeljenosti i potrebnim reformama BiH na putu k Europskoj uniji, na inicijativu Velike Britanije i Njemačke, što je kasnije postala inicijativa EU. Izjavu su kasnije potpisali i predsjednici 14 političkih stranaka u BiH.

Odlazak SNSD-a i vojska u Afganistanu

Inače, zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine napustili su i današnju sjednicu, što je četvrti put zaredom od kada je ovaj dom konstituiran.

Predsjednik Kluba SNSD-a Staša Košarac zatražio je da smjena predsjedatelja Šefika Džaferovića bude jedna od točaka dnevnog reda, ali zastupnici su i danas, kao i prethodne tri sjednice odbili, to uvrstiti u dnevni red sjednice.

Protiv uvrštavanja ove točke dnevnog reda glasovala su 32 zastupnika, šest je bilo 'za' dok su dva bila suzdržana.

Košarac je naglasio da boračka udruženja također traže smjenu Džaferovića koji predstavlja Zastupnički dom PSBiH.

Džaferović je najavio da će se uskoro razmatrati i pitanje zloupotrebe Poslovnika o radu. Kako je ranije rečeno, zastupnici ove stranke će sjednicu napuštati sve dok dužnost predsjedatelja Doma obavlja Šefik Džaferović.

Izaslanici Doma naroda i zastupnici Zastupničkog doma su potvrdili i odluke Predsjedništva BiH o sudjelovanju pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan i o izmjenama Odluke o sudjelovanju pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

Također, potvrđena je i Odluka Predsjedništva BiH o sudjelovanju grupe časnika Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Islamskoj Republici Afganistan.

 

Kopirati
Drag cursor here to close