Čović

Godina za izbore, dvije godine za preustroj države

Vijesti / Flash | 21. 07. 2015. u 11:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preduvjet za razgovor o spajanju, odnosno istodobnom održavanju općih i lokalnih izbora u BiH, donošenje je novog izbornog zakona. rekao je predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dragan Čović.

''Da bi uopće razgovarali o tome treba nam izborni zakon i ja sam uvjeren da dobar dio onih koji kreiraju politiku u BiH razmišljaju o tome da se spoje lokalni i opći izbori i da imamo jedan izborni ciklus u četiri godine. Da bi do toga došli i kada bi to bilo, iduće godine ili tek za tri godine, moramo prvo imati vrlo jasno izborno zakonodavstvo koje to omogućava i zato sam uvjeren da ćemo mi do kraja ove godine dobiti novi izborni zakon'', kazao je Čović u intervjuu Feni povodom preuzimanja predsjedanja Predsjedništvom BiH.

Istaknuo je i kako je promjena izbornog zakonodavstva prvi korak u neophodnoj reorganiziraciji države. Hoćemo li u tome uspjeti, kaže, ovisi od toga hoćemo li prvo ostvariti sve ovo oko reformske agende, mape puta za EU, koja će od svih u BiH tražiti da se mnogo energičnije provode reforme.

''Mi do kraja ove godine iz temelja moramo izanalizirati reformu Izbornog zakona i pripremiti njegovo usvajanje u Parlamentu. Ako to uspijemo, ne vidim zašto se iduće dvije godine ne bismo bavili unutarnjim preustrojem BiH uvažavajuće stavove svih strana i priču o Daytonu, zaštiti nekih stečevina iz Daytona, ali i otvaranja novog europskog puta. Po mom mišljenju, 20. obljetnica Daytonskog sporazuma trebala bi biti događaj kojim lagano ulazimo u bruxellsku fazu. Zato nam treba i koordinacijski mehanizam i ova mapa puta u idućih 15 dana'', ističe Čović.

Uvjeren je da je u ovom vremenskom roku moguće usuglasiti oba dokumenta. O tome je, kaže, razgovarao puno i s europskim dužnosnicima.

''Usuglasili smo da je ovo pravi tajming za stvari koje su između nas u BiH već usuglašene, da ih konačno pretočimo u nešto konkretno i stvorimo uvjete da s njima iz EU intenzivno pregovaramo u devetom, desetom i jedanaestom mjesecu ove godine. Ako se to riješi uvjeren sam da ćemo mi već u rujnu imati izaslanstva iz EU na najvišoj razini u Sarajevu. Znači, isključivo je to naš interes, a oni kažu da nas podržavaju i da čekaju da napravimo prvi iskorak. Ja sam i zamoljen da u tom smislu pokušam povezati nešto što za nekoga izgleda i nemoguće. Zbog toga sam ovih dana razgovarao i s gospodinom Miloradom Dodikom i gospođom Željkom Cvijanović, kao i prije nekoliko dana s gospodom Bakirom Izetbegovićem i Denisom Zvizdićem. Vjerujem da ćemo u Predsjedništvu na sjednici u četvrtak precizirati stvari na način da trojica članova Predsjedništva, koji su ujedno i predsjednici stranaka koje nonimalno čine vlast na razini BiH, imaju kapacitet i provesti dogovor odmah na toj razini. Ako smo to u stanju iskoordinirati s oba entiteta i sa svim županijama ja ne vidim razlog zašto u narednih15 dana ne bismo mogli uraditi ono što nismo uspjeli u zadnju godinu ili dvije'', rekao je kaže Čović.

Apsolutno je, ističe, svjestan da je trenutni politički i svaki drugi ambijent u BiH vrlo nepovoljan. Međutim, dodaje, mi u BiH nikada nećemo imati bolji ambijent.

''Budemo li čekali taj bolji ambijent od svega ovoga nema ništa. Ja sam siguran da mi unutar BiH moramo donijeti odluku da pravimo promjene i onda tražiti pomoć prijatelja iz inozemstva. Ako budemo čekali da nam promjene dođu izvana, od toga, ponavljam, nema ništa'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close