U odnosu na lani

Granična policija suočena s povećanim brojem ilegalaca i neispravnim dokumentima

Vijesti / Flash | 27. 10. 2015. u 15:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić održao je u utorak sjednicu stručnog kolegija na području Terenskog ureda Zapad kojoj su, uz zamjenika direktora Zijada Srabovića, pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Velimira Pržulja, nazočili savjetnici direktora, načelnici svih osnovnih organizacijskih jedinica kao i zapovjednici jedinica Terenskog ureda Zapad, priopćeno je iz Ureda za informiranje GP BiH.

Na sjednici je razmatran Izvještaj o radu Granične policije BiH za devet mjeseci 2015. godine, pri čemu su istaknuti najznačajniji rezultati, kao i problemi sa kojima se u svakodnevnom radu suočavaju pripadnici ove policijske agencije.

Istaknuto je da su pozitivni rezultati postignuti u smanjenju ilegalnih migracija preko teritorije BiH,  povećanju broja otkrivenih kaznenih djela, kao i segmentu graničnih provjera koje su unaprijeđene novom aplikacijom doniranom od Europske unije, kojom je osobama koje imaju bilo kakvu vezu s nezakonitostima onemogućen prelazak državne granice.

Tijekom devet mjeseci 2015. godine evidentiran je 2.241 prelazak ili pokušaj prelaska preko državne granice 990 osoba za kojima su nadležni organi raspisali tjeralice, raspise o traganju, mjere zabrane prelaska državne granice ili je riječ o sigurnosno interesantnim ili osobama o kojima je potrebno dostaviti informaciju, što je povećanje za 11,16 posto u odnosu na 2014. godinu.

 Iz GP BiH dodaju i podatak o napretku u otkrivanju dokumenata koji po raznim osnovama nisu bili validni za prelazak državne granice pa je tako otkriveno 817 takvih dokumenata, što je u odnosu na 2014. godinu povećanje za  6,94 posto.

Tijekom devet mjeseci 2015. godine registrirano je 1.839 stran?ca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH jer nisu ispunjavali uvjete propisane Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu. U odnosu na isto razdoblje 2014. godine (1.598), broj stranaca kojima nije dozvoljen ulazak u BiH povećan je za 241 osobu ili 15,08 posto . Također, tijekom ovog razdoblja Granična policija je na graničnim prijelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirala 180 kaznenih djela, što je povećanje za 46,34 posto  u odnosu na 2014. godinu kada su evidentirana 123 kaznena  djela.

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić naglasio je da će i dalje svi raspoloživi kapaciteti i materijalni resursi biti na raspolaganju u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, te da inzistira na poštivanju zakonskih propisa i dosljednoj primjeni standarda i pravila ponašanja propisanih Etičkim kodeksom policijskih službenika. Dodao je i da će ova policijska agencija nastaviti razvijati suradnju kako sa agencijama za provođenje zakona susjednih zemalja i svijeta, tako i sa agencijama iz BiH.

Kao najveći problem u daljnjem razvoju Granične policije BiH istaknuta je kadrovska nepopunjenost, ali i općenito nedostatak proračunskih sredstava koje GPBiH ima na raspolaganju za realiziranje razvojnih projekata, kao i loše stanje infrastrukture na graničnim prijelazima.

Kopirati
Drag cursor here to close