Neprihvatljivo ponašanje

Haradinaj: Zadržan sam u Sloveniji po nalogu Srbije

Vijesti / Flash | 17. 06. 2015. u 16:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer te zemlje, rekao je u ekskluzivnoj izjavi za Radio slobodna europa da je zadržan na ljubljanskom aerodromu na osnovu naloga za uhićenje koga su izdale vlasti u Srbiji 2006.

Alijansa za budućnost Kosova priopćila je da Haradinaj ne prihvaća da svojevoljno izađe pred slovenačkog suca, što se od njega zahtjeva.

"Svoju nevinost sam dokazao na međunarodnom nivou. Nemam ništa sa slovenačkim sustavom, a ni sa međunarodnim. Slovenci trebaju što prije očistiti svoj sustav od izmišljotina Beograda koje datiraju iz 2004. i koje i dan danas smatra validnim. Ovakvo ponašanje slovenačke države je neprihvatljivo i veoma uvredljivo, kako za mene, tako i za cijelo Kosovo'', službeni je stav Haradinaja

Haradinaj je ranije kazao za RSE da ga slovenačke vlasti drže već nekoliko sati na aerodromu, te da čeka na procedure za njegovo oslobađanje.

Haradinaj se iz Berlina preko Ljubljane vraćao na Kosovo kada je prekinuto njegovo putovanje na osnovu naloga za uhićenje Srbije iz 2006.

On je ovaj nalog i zadržavanje ocijenio smiješnim, i dodao da su se ostale zemlje sada već riješile tih naloga.

Upitan je li kontaktirao s vladom Kosova, a kako bi se procedure ubrzale, Haradinaj je odgovorio da "ne vjeruje vladi Kosova".

Zamjenik ministra vanjskih poslova Petrit Seljimi potvrdio je za RSE da su kosovske vlasti u konaktu sa slovenačkim, ali i s Interpolom, radi oslobađanja Haradinaja
Alijansa za budućnost Kosova, koja je prvobitno javila da je Haradinaj uhićen, traži hitno djelovanje slovenačkih vlasti, od kojih očekuju da dopuste Haradinajev povratak u Prištinu, navodeći da srpski nalozi naspram Haradinaja nisu važeći.

Haški sud je u studenom 2012. oslobodio Ramuša Haradinaja, jednog od zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). On je bio optužen za udruženi zločinački poduhvat u ponovljenom postupku protiv Ramuša Haradinaja, Idriza

Balaja i Lahija Brahimaja.U Tužiteljstvu za ratne zločine su za Radio Slobodna Europa kratko rekli da do daljnjeg neće komentirati ovaj slučaj.

Slučaj se ticao zločina na području Dukađina na zapadnom Kosovu 1998. godine, kada je tom zonom upravljao bivši premijer Kosova Haradinaj, kao zapovjednik OVK.

Haški sudac je tada rekao da "Tužiteljstvo nije izvelo nikakve vjerodostojne dokaze da bi Ramuš Haradinaj znao za bilo kakva kaznena djela u Jablanici".

U optužnici se navelo se da su Haradinaj, Balaj i Brahimaj bili suizvršitelji udruženog zločinačkog poduhvata sa ciljem uspostavljanja potpune kontrole nad Operativnom zonom Dukađin, putem maltretiranja i protupravnog uklanjanja srpskih civila s tog područja, kao i maltretiranjem civila kosovskih Albanaca, kosovskih civila romske/egipatske nacionalnosti i drugih civila optuženih za suradnju sa srpskim snagama ili nesuradnju s OVK.

Sudsko vijeće je zaključilo u ponovljenom suđenju da tužiteljstvo ništa od toga nije dokazalo.

Po povratku iz Haga, Haradinaj je na Kosovu dočekan uz najviše počasti – na crvenim tepihu i s počasnom gardom Sigurnosnih snaga Kosova, njega su na prištinskom aerodromu "Adem Jashari" među ostalima dočekali supruga Anita, tadašnji premijer Kosova Hashim Tachi, tadašnji zamjenik premijera Behxhet Pacolli, ministar pravde Hajredin Kuci i drugi kosovski dužnosnici.

Kopirati
Drag cursor here to close