Za pomoć ugroženom stanovništvu

Građani nude besplatan smještaj u Mostaru, u Salakovcu raspolažemo sa 120 kreveta

Sada je prioritet osigurati da svi pogođeni građani dobiju potrebnu podršku i da im se omogući brz oporavak od ove prirodne nepogode.
Vijesti / Flash | 04. 10. 2024. u 16:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Današnja situacija s poplavama koja je pogodila našu zemlju predstavlja izazov koji zahtijeva hitnu i koordiniranu akciju svih relevantnih institucija. Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, zajedno sa svojim kolegama iz Vijeća ministara, učinit će sve što je u njihovoj moći da pruže pomoć najugroženijim područjima.

U ovim teškim trenucima, Hurtić je posebno istaknuo važnost solidarnosti i koordinacije s međunarodnim partnerima. Zahvalio se susjednim zemljama i međunarodnim institucijama koje su već izrazile spremnost da pomognu Bosni i Hercegovini. Dodao je da je sada prioritet osigurati da svi pogođeni građani dobiju potrebnu podršku i da im se omogući brz oporavak od ove prirodne nepogode.

Sredstva iz proračunske rezerve

''Suosjećam se sa svim ljudima u Fojnici, Busovači, Kreševu, Konjicu i Jablanici koje su zadesile poplave. Vijeće ministara preuzima određene aktivnosti, a osim toga, Ministarstvo na čijem sam čelu koordinira aktivnosti sa Društvom crvenog krsta/križa na dostavljanju prehrambenih i svih drugih potrepština ugroženom stanovništvu. Osim hrane, higijenskih potrepština i garderobe, potrebna je i oprema za hitni smještaj. S obzirom na to da je u nadležnosti Ministarstva izbjeglički i readmisiji centar u Salakovcu kod Mostara, raspolažemo sa 120 kreveta raspoređenih po paviljonima i uvjeti za boravak su dobri. Pozivamo sve one koji nemaju alternativu, ranjive skupine, stare osobe, žene s malom djecom da dođu i borave na sigurnom'', kazao je Hurtić.

Poručio je da će razgovarati s kolegama u Vijeću ministara da se iz proračunske rezerve osiguraju sredstva za ishranu svih koji dođu, kao i za ostale hitne potrebe.

''Važno je kazati da je Crveni križ uspostavio je humanitarni broj 17023 kojim se doniraju sredstva Crvenom križu, a za pomoć poplavljenim područjima. U ovom trenutku, najpotrebnije je osigurati vreće za spavanje, krevete, madrace, jastuke, jorgane, deke, zatim opremu za sanaciju šteta. Ono što je također važno, a što u ovakvim uvjetima pokušavamo uspostaviti na terenu, jeste dopremanje pitke vode'', dodao je Hurtić.

Pozvao je na strpljenje i na što bolju koordinaciju aktivnosti kako bi zbrinuli sve one koji su pogođeni ovom prirodnom nepogodom.

 I stanovnici nude pomoć

Mnogobrojni stanovnici žele pomoći mještanima poplavljenih područja. Fotograf Dženad Džino oglasio se na društvenim mrežama o stanju u Jablanici.

''Dragi ljudi, moja porodica i ja smo dobro. Ne mogu vam odgovoriti svima, ali ovdje je ludnica od sinoć. Odsječeni smo od svijeta. U Jablanici je kaos. Po informacijama koje imam, ima svega, mrtvih, nestalih…'', napisao je jutros na Facebooku.

Zatim je objavio fotografiju kako danas izgleda Jablanica, a u komentarima mu se javio dobar čovjek iz Mostara koji je ponudio smještaj onima koji su pogođeni poplavama.

''Drug moj, prazan mi je stan u Mostaru. Molim te da odabereš obitelj s djecom kojima je bar sada za prvu pomoć smještaj nužan, a nemaju nikoga. Znam da je sada teško, аli prioritet su djeca, možda i da se djeca smjeste. Kontaktiraj Mostar, hotel Ero zjapi prazan. Pozivam sve Mostarce da zaborave stanove i stan na dan, da smjeste ljude. Pokažite solidarnost. Sad budite ljudi'', napisao je Mostarac.

Kopirati
Drag cursor here to close