Fokus EU

I Bruxelles budno prati događanja u Crnoj Gori

Vijesti / Flash | 21. 10. 2015. u 11:27 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prosvjede oporbene parlamentarne stranke Demokratskog fronta, koje je tijekom vikenda u Podgorici obilježila i upotreba sile, u fokusu su i Bruxellesa, koji budno prati sve što se događa u Crnoj Gori, tvrdi glasnogovornica visoke predstavnice Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Maja Kocijančič.

Važno je, istaknula je Kocijančič, da mjerodavni organi brzo i transparentno istraže incidente tijekom prosvjeda, da prosvjednici poštuju zakon i suzdrže se od nasilja, a da policija postupa u skladu s nadležnostima i situacijom.

Kocijančič napominje da su sloboda okupljanja i sloboda govora osnovna ljudska prava koja se moraju poštivati i u tom smislu su i prosvjedi legitiman način izražavanja političkih stavova, ali EU očekuje od prosvjednika da poštuju zakon i suzdrže se od nasilja.

"Istovremeno, mjerodavni organi trebalo bi djelovati u okviru zakonskih nadležnosti i sve mjere, koje se poduzimaju, trebaju biti srazmjerne situaciji. Kada je riječ o novinarima, oni koji profesionalno obavljaju svoje zadatke moraju uživati slobodu bez ikakvog ometanja", izjavila je Kocijančič za Radio Crne Gore, prenio je Tanjug.

U Europskoj uniji smatraju da je konstruktivan i intenzivan dijalog svih parlamentarnih stranaka u okviru institucija najbolji put do napretka.

Nakon višetjednih prosvjeda Demokratskog fronta, potpredsjednik crnogorske Vlade Duško Marković ocjenjuje situaciju u Crnoj Gori stabilnom i poručuje da Vlada neće prihvatiti ultimatum i podnijet ostavku kako bi se formirala prijelazna vlada koja bi, kako traži dio oporbe, organizirala demokratske i fer izbore.

Predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić potvrdio je prethodno da vladajuća koalicija suštinski ne funkcionira, ali je istaknuo da je sada važnije od svega održati tehničku vladu koju njegov SDP, kako je rekao, neće napustiti dok Crna Gora ne dobije poziv za članstvo u NATO.

Parlament će o svim aspektima prosvjeda raspravljati danas, tema će biti aktualnu sigurnosna situaciju u državi u vezi s prosvjedima DF-a, čiji su predstavnici ranije najavili kako neće prisustvovati sjednicu i pozvali kolege iz oporbe da, također, bojkotiraju rad Parlamenta.

Odbor za obranu i sigurnost zatražio je od tužiteljstva da da pravnu ocjenu događaja koji su za posljedicu imali više ozlijeđenih policajaca, novinara, građana, oštećenje materijalnih dobara i druge oblike štete, u cilju zaštite ustavnog poretka i vladavine prava.

Prosvjedi su i u fokusu NATO-a, iz kojeg podsjećaju da su Alijansa i Crna Gora izabrale put na kojem nema prepreka i smatraju da stabilnost Crne Gore svakako nije ugrožena prosvjedima ili bilo kakvim porukama sa strane.

NATO prosvjede i kompletnu situaciju ne vidi dovoljno ozbiljnom da bi smatrao kako bi to moglo izazvati bilo kakve probleme u odnosima s Crnom Gorom, rečeno je neslužbeno "Pobjedi" iz Odjela za političke odnose i sigurnosnu politiku Alijanse, prenosi Tanjug.

(FENA) R.G.

Kopirati
Drag cursor here to close