Dva dana u mirovini

Tužiteljstvo istražuje umirovljenje i Dušankinih 28.000 KM

Vijesti / Flash | 21. 10. 2015. u 10:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH provjerava je li najviše zakonodavno tijelo u državi BiH zakonito umirovljavalo svoje uposlenike, potvrđeno je Dnevnom Avazu. Dakle, navodi Tužiteljstvo, ''vrše se određene provjere parlamentaraca u Parlamentarnoj skupštini BiH, a na osnovu prijave koju su dobili u vezi s navodnim kaznenim djelom''.

''Provjere se vrše s ciljem da se utvrdi je li proces ostvarivanja mirovina, isplate otpremnina i ostanka u radnom odnosu zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH i nakon ostvarivanja uvjeta za odlazak u mirovinu, bio proveden u skladu sa zakonom'', naveli su iz Tužiteljstva BiH.

U mirovini je provela svega dva dana, taman toliko da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine u iznosu od oko 28.000 KM.


Zatražene liste glasovanja

Ranije su iz ovog tužiteljstva od Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamenta BiH zatražili podatke za sve poslanike i delegate u oba doma, koji se odnose na njihov radno-pravni status te listig glasanja. U vezi s načinom rada ove komisije Tužilaštvo BiH je čak saslušalo i predsjedavajućeg ovog tijela i delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Seada Kadića (SDA).

Ovakav postupak članovi Povjerenstva na posljednjoj sjednici ocijenili su svojevrsnim pritiskom na rad parlamentaraca. Tada je zaključeno da Povjerenstvo informaciju o zahtjevima Tužiteljstva dostavi kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nezavisne novine pak navode kako su na zahtjev glavnog tužitelja Gorana Salihovića od ove institucije zatražene liste glasovanja zastupnika sa sjednica povjerenstva za administratvne poslove na kojoj su donošene odluke o umiropvljenju parlamentaraca.

U Tužiteljstvu BiH kažu da na osnovu prijave provjeravaju tko se i na koji način od zastupnika domogao otpremnine i mirovine, a nakon toga se ponovno vratio u klupe.

Tjednik Slobodna Bosna, s druge strane, navodi kako se državno tužiteljstvo povelo tragom priče koju je taj tjednik prvi objavio, te se zainteresiralo i za umirovljenje zastupnice SNSD-a Dušanke Majkić, koja se odmah vratila u stalni radni odnos.

Zastupnički imunitet

I oni koji su među prvima kritizirali taj potez ne odobravaju potez glavnog tužitelja, smatrajući da im je narušen zastupnički imunitet. To je u emisiji ATV-a “1 na 1” potvrdio i član administrativne komisije iz redova Saveza za promjene Momčilo Novaković čije je glasovanje također završilo u Tužiteljstvu.

''U slučaju gospođe Majkić oko njenog umirovljenja Tužiteljstvo je pismenim putem tražilo od administrativog povjerenstva da im dostave listing glasovanja. Ako to uradi jedno Tužiteljstvo onda možete misliti koliko možete imati povjerenja u znanje tih tamo ljudi koji se time bave. To nije zabilježeno u parlamentarnoj praksi'', rekao je Novaković, koji ne krije da je prilikom glasovanja bio suzdržan jer smatra da je Majkić zloupotrebila zakon, ali ne vidi što Tužiteljstvo ima s glasačkim listama.

Isto misli i Dušanka Majkić koju ne plaši akcija Tužiteljstva. Otpremnine, mirovine i zastupničke plaće se kaže domogla po zakonu a štiti je i odluka Ustavnog suda.

''Klub zastupnika iz RS se žalio svojevremeno da su nakon odlaska u mirovinu ostajali raditi a nisu imali naknadu. I poslije te žalbe Ustavni sud je donio odluku. S obzirom da iza svega stoji odluka Ustavnog suda mislim da to sve značajno relaksira ovu situaciju'', istaknula je Majkić.

Tvrdi da je akcija Tužiteljstva skandalozna i kaže da za svoje glasovanja odgovara samo onima koji su je birali. Dok iz Tužilaštva provjeravaju i naknade za prijevoz, topli obrok, odvojen život, i druge privilegije bh. parlamentaraca, oni sumnjaju da će bilo što od toga dobiti sudski epilog.

Borjana Krišto (HDZ BiH), predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH i članica Povjerenstva, rekla je Avaz da je na obrazloženje Tužiteljsdtva o povodu provjera ''suvišan svaki komentar''.

''Tužiteljstvo bi moralo znati, barem za ono za što provodi istragu, da bi nešto bilo okvalificirano kao kazneno djelo, da ono po zakonu mora imati elemente kaznenog djela, da je propisano kao takvo i da je time nanesena šteta. Uistinu bih voljela da i Tužiteljstvo i Sud BiH, a i pravosuđe u širem smislu te riječi budu neovisni, samostalni i da utvrđuju nezakonitosti i nepravilnosti u smislu odgovornosti bilo koga. Nažalost, najmanje je toga'', kazala je Krišto Avazu.

Jednokratna pomoć od 28.000 KM

Podsjetimo, Slobodna Bosna je objavila dokument iz kojeg se vidi da je zastupnici Dušanki Majkić 25. svibnja ove godine izdano rješenje o ''prestanku statusa stalno zaposlene zastupnice zbog odlaska u mirovinu po sili zakona”. Drugim rješenjem istog dana, dodijeljena joj je jednokratna ''pomoć'' u iznosu od oko 28.000 KM, što odgovara iznosu njezinih šest plaća u toj godini.

No, samo dva dana kasnije, dakle 27. svibnja ove godine, Majkić je dobila još jedno rješenje - ovoga puta o ''stjecanju statusa stalno zaposlene zastupnice'', što će, navodi Slobodna Bosna, reći da je u mirovini provela svega dva dana, taman toliko da stekne formalne uvjete za isplatu otpremnine u iznosu od oko 28.000 KM.

Novim rješenjem od 27. svibnja, Dušanki Majkić je utvrđen koeficijent plaće u visini 8,50 s dodatkom 0,50 posto na osnovnu plaću za svaku godinu radnog staža. U tom trenutku, Majkić je imala ravno 40 godina i jedan dan radnog staža!

Cijeli manevar s odlaskom u mirovinu, navodi Slobodna Bosna, bio je sračunat s jasnim ciljem da naplati otpremninu u iznosu od 28.000 KM, jer je Majkić šest mjeseci prije jednodnevnog odlaska u mirovinu obnovila mandat na parlamentarnim izborima i stekla formalne uvjete za status profesionalnog zastupnika, sa svim privilegijama koje taj status nosi.

Kopirati
Drag cursor here to close